Paragliding v Kirgizsku láka napriek nebezpečiu

Veľké teplotné rozdiely, stáda divých koní a pohostinní ľudia. To všetko zažili v Kirgizsku členovia expedície, ktorí sa do tejto exotickej krajiny vybrali s kĺzavými padákmi. O pohľadoch z vtáčej perspektívy rozprával dnes v Piešťanskom informačnom centre Jiři Fetka.

Kirgizsko je podľa jeho slov veľmi bezpečná krajina. Jediný konflikt, ktorý skupina cestovateľov mala, bol s políciou. Členovia miestnych milícií ich zatkli, pretože niesli z obchodu vodku, ktorú domáci pijú takmer všetci. Hlavným náboženstvom je paradoxne islam.

Skupina bola jednou z prvých, ktorá vyskúšala paragliding v pohorí Ťan-Šan. Nepriazeň počasia však nedovolila naplniť všetky ciele. Paraglidisti boli často nútení lietať aj v podmienkach, za ktorých by v Európe radšej nič neriskovali. Najdlhší let trval takmer šesť hodín, sprevádzal ho silný vietor, hroziaca búrka a nebezpečenstvom bola aj blízkosť prísne stráženej čínskej hranice.

Z dvanásť člennej expedície ho úspešne dokončili iba traja. Ostatní sa radšej vysokým horám vyhli a na miesto stretnutia prišli po zemi.

Účastníci prednášky Jiřího Fetka sa zaujímali najmä o bezpečnosť paraglidingu. Cestovateľ im priniesol ukázať kĺzavý padák, ktorý v extrémnych situáciách slúži aj ako stan alebo spacák. Celá výbava má hmotnosť až 25 kg a paraglidista s ňou musí vyjsť na vhodný kopec. Potom čaká na prijateľné poveternostné podmienky. Tie sa však často nedostavia.

Aj preto sa chce Jiři Fetka do Kirgizska vrátiť a nehostinné pohorie Ťan-Šan preletieť. Podľa veľmi dobrej odozvy účastníkov jeho prednášky, by mohol do Piešťanského informačného centra prísť opäť a podeliť sa o svoje nové zážitky.

paragliding pic kg6 kg5 kg4 kg3 kg2

Text: Martin Palkovič Foto: Jiři Fetka/Piešťanské informačné centrum