Ožíva už aj druhá časť Kursalonu

V budove Kúpeľnej dvorany v mestskom parku vzniká komunitné centrum Občianskeho združenia Apolin, ktoré si od Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany prenajalo dlhší čas nevyužívané priestory. Bude otvorené pre rodičov s deťmi aj pre seniorov.

Za oživením časti budovy Kursalonu, v ktorej bol do konca roka 2017 jazzový klub, stojí Jarmila Staneková, známa vďaka svojim aktivitám v rámci komunitnej a informačnej platformy AkSen – aktívny senior. Práve aktívni seniori v týchto dňoch upratujú vnútorné priestory aj okolie Kursalonu, aby tam už čoskoro otvorili komunitné centrum. Jeho súčasťou bude malá cukráreň, čitáreň aj sála určená na spoločenské podujatia.

„Toto komunitné centrum je určené pre všetky generácie, od maličkých detí po starších ľudí. Budeme tu robiť semináre, prednášky, konferencie, tanečné kurzy, hudobné podujatia aj výstavy. Veľa rodičov s deťmi chodí dopoludnia do parku a keď zaprší, nemajú kam ísť. Bude to miesto, kde sa môžu stretávať,“ približuje svoje plány Jarmila Staneková. V komunitnom centre Apolin chce zriadiť babykino pre rodičov s deťmi, ale premietať plánuje aj filmy pre nepočujúcich. Na tento účel sa snaží získať finančné prostriedky z participatívneho rozpočtu Trnavského samosprávneho kraja. Pokryť by mali časť nákladov na plátno a premietaciu techniku.

„Spravíme stretnutie so všetkými združeniami, ktoré pôsobia v Piešťanoch, aby sme sa dohodli, aké ďalšie aktivity tu budeme spolu robiť,“ dodáva Jarmila Staneková.

Na otázku, kedy bude komunitné centrum otvorené, odpovedá: „Už v sobotu 11. mája poskytneme tieto priestory ako zázemie pre skupiny Fragile, ktorá bude v rámci odhalenia sochy Ľudovíta Wintera vystupovať v Hudobnom pavilóne, ale dátum oficiálneho otvorenia zatiaľ nevieme, je tu ešte veľa práce,“ dodáva autorka nápadu s tým, že to bude koncom mája alebo začiatkom júna.

Členovia AkSenu, ktorí jej s realizáciou pomáhajú na dobrovoľnej báze, sa podľa jej slov už teraz tešia, ako budú v znovu otvorených priestoroch tancovať počas nedeľných popoludní, ktoré tu kedysi organizovali. „Chceme obnoviť aktívny spoločenský život, ktorý tu kedysi bol,“ uzatvára Jarmila Staneková.

Text a foto: Martin Palkovič