Otvoria reštaurácie aj kiná, ale s obmedzeniami

Slovensko spustí štvrtú fázu uvoľňovania opatrení proti šíreniu koronavírusu v stredu 20. mája. Ľudia sa môžu vrátiť do vnútorných priestorov reštaurácií, ale aj do kín a divadiel. Platia však viaceré obmedzenia.

Nosenie rúšok pri vzdialenosti od iných osôb nad 5 metrov bude od stredy 20. mája v exteriéroch dobrovoľné, v interiéroch, napríklad v hromadnej doprave, platí aj naďalej povinnosť ma prekryté ústa a nos.

V rúškach preto budeme musieť v najbližších týždňoch navštevovať aj kiná a divadlá. Tie môžu byť od stredy otvorené, ale s obmedzeným počtom návštevníkov – musí ich byť menej než 100.

Vo štvrtej fáze Slovensko otvára aj nákupné centrá, vnútorné priestory turistických atrakcií a reštaurácií. V nich budú platiť podobné pravidlá ako počas uplynulých dní na terasách. Pri jednom stole môžu teda sedieť iba dvaja ľudia alebo rodina s deťmi.

Vnútorné športoviská vrátane plavární nebudú zatiaľ prístupné verejnosti, ale iba členom športových klubov. K ďalšiemu uvoľneniu by mohlo prísť po uplynutí ďalších dvoch týždňov.

Od 1. júna začnú fungovať aj všetky materské školy a do lavíc sa vrátia žiaci prvých až piatych ročníkov základných škôl.

Základné informácie o štvrtej fáze oznámil na tlačovej konferencii predseda vlády Igor Matovič, ktorý povedal, že ide o veľmi odvážne uvoľňovanie. Detaily všetkých opatrení zverejní Úrad verejného zdravotníctva SR v utorok 19. mája.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič