Otvoria aj Aupark, v obchodoch môže byť viac ľudí

Štvrtá vlna uvoľňovania opatrení znamená aj otvorenie prevádzok vo veľkých nákupných centrách. Väčšina z nich nebola verejnosti prístupná od polovice marca. V stredu otvoria aj obchody v piešťanskom Auparku, kde počas mimoriadnej situácie fungovali len potraviny, drogéria, lekáreň a trafika.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR dnes vydal opatrenie, na základe ktorého môžu byť od stredy 20. mája otvorené všetky nákupné centrá a ich prevádzky. Výnimkou sú len detské kútiky, ktoré budú aj naďalej neprístupné.

V piešťanskom Auparku je 60 prevádzok, nemohol byť preto otvorený pred dvoma týždňami. V predchádzajúcej vlne uvoľňovania mohli opäť začať fungovať menšie obchodné domy.

„Všetky otvorené prevádzky, vrátane tých v obchodných centrách, budú môcť mať vo svojich priestoroch viac zákazníkov – kým doteraz to bol jeden zákazník na 25 štvorcových metrov, po novom to bude jeden zákazník na 15 štvorcových metrov,“ oznámil ÚVZ.

Ďalšou novinkou je stravovanie v interiéroch prevádzok, vrátane hotelových reštaurácií. Treba však dodržiavať rovnaké opatrenia, aké doteraz platili na vonkajších terasách. Pri jednom stole teda môžu sedieť iba dvaja ľudia alebo rodina s deťmi. Otvorené však už môže byť do 22.00 h, doteraz museli prevádzkovatelia poslať hostí domov o dve hodiny skôr.

Pre obchody aj naďalej platí, že nedeľa je sanitárnym dňom, zostanú preto zatvorené. Nemení sa sani čas vyhradený pre seniorov na nákupy v potravinách a drogériách – pondelok až piatok od 9:00 do 11:00 h.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič