Osobnosti mesta Piešťany sú známe

Samospráva ocenila ľudí, ktorí robia dobré meno nášmu mestu v rôznych oblastiach. Ceny im odovzdali počas galavečera v Dome umenia. Pozvaní diváci mali možnosť okrem ocenených vidieť aj kultúrny program v podaní žiakov Základnej umeleckej školy a folklórneho súboru Slnečnica.

„Sú to ľudia, ktorí v uplynulom roku dokázali priniesť úspechy nášmu mestu,“ povedal v úvode na adresu ocenených primátor Miloš Tamajka a poďakoval Matúšovi Kromholcovi – organizátorovi galavečera Osobnosť mesta Piešťany.

Prvými ocenenými sa stali mestskí policajti Juraj Božík a Tomáš Zbroj – záchrancovia mladého dievčaťa, ktoré chcelo z Krajinského mosta skočiť do Váhu. Za svoju odvahu a nasadenie vlastného života dostali cenu Čin roka 2016.

Primátor Miloš Tamajka a mestský policajt Juraj Božík

V kategórii Osobnosť environmentálnej oblasti zvíťazil ornitológ Erich Kubica, ktorému vďačíme za to, že sa v Piešťanoch usadili labute. Vtáctvu sa venuje celý život, odborné články publikuje v zahraničných periodikách a svojou prácou chráni životné prostredie v našom regióne.

Erich Kubica

Za aktivity v sociálnej a zdravotníckej oblasti si cenu odnieslo občianske združenie Charita sociálnej starostlivosti a služieb pre zrakovo postihnutých občanov okresu Piešťany. Podľa slov Jána Pastoreka, funguje táto organizácia v našom meste už 20 rokov s cieľom pomáhať ľuďom s rôznymi stupňami zrakového postihnutia.

Ján Pastorek

Kultúrnym počinom roka sa stalo UWO – neidentifikovateľný drevený objekt, ktorý od minulého leta stojí na južnom cípe Vážskeho ostrova. Ocenenie pre všetkých jeho tvorcov si prevzala Lívia Gažová, spoluorganizátorka workshopu 1:1, na ktorom UWO vzniklo.

Lívia Gažová

Kultúrnou osobnosťou roka 2016 je výtvarníčka Veronika Obertová. Dielo, na ktorom sa ako súčasť dua Ové Pictures podieľala, reprezentovalo Slovensko v Bruseli počas predsedníctva našej krajiny v Rade Európskej únie.

Veronika Obertová

Filantropom roka sa stal Dušan Guľáš, ktorý so spoločnosťou Respekt podporuje športové a charitatívne projekty nielen v piešťanskom regióne. Naposledy sa aj vďaka jeho pomoci uskutočnili v Piešťanoch juniorské Majstrovstvá Európy v rugby.

Dušan Guľáš

Športovou osobnosťou uplynulého roka je Ján Ballay z Plaveckého klubu Kúpele Piešťany. Vo svojom príhovore pripomenul, že plávanie v Piešťanoch existuje už 83 rokov a poďakoval mestu za jeho podporu.

Ján Ballay

O víťazovi v ankete najlepší športovec rozhodla verejnosť. Stal sa ním Lukáš Babač, ktorý je aktuálne na pretekoch v Srbsku. Cenu prevzala jeho priateľka Veronika Klimeková.

Veronika Klimeková

Najúspešnejšími mládežníckymi športovcami sú Michal Jurčo, Jakub Klčo, Adam Masár, Sára Niepelová, Zuzana Oravcová, Lenka Paulíková, Samuel Podhradský, Daniel Rybanský, Andrea Slabá.

Absolútnou víťazkou v tejto kategórii sa stala Lýdia Drahovská, čerstvá majsterka Slovenska v duatlone.

Lýdia Drahovská

Najúspešnejšími dospelými športovcami sú Luká Babač, Tadeáš Drahovský, Veronika Kolníková, Lukáš Lacko, Jozef Metelka, Richard Vančo, Zuzana Vráblová, Gabriela Žitňanská, Martin Žlnay.

Absolútnou Víťazkou v tejto kategórii je Dominika Cibulková, za ktorú prišla prevziať cenu jej mama Katarína. „Dominika sa dostala k tenisu aj vďaka tej úžasnej športovej klíme, ktorá vládne v Piešťanoch a preto prajem Piešťancom, aby sa podpora športu z tohto mesta nevytratila a vyrastali tu aj naďalej úspešní slovenskí aj svetoví športovci,“ povedala Katarína Cibulková.

Katarína Cibulková

Najúspešnejšími športovými kolektívmi sú mladí tenisti z TJ Kúpele Piešťany a dievčatá z Klubu vodného póla Kúpele Piešťany.

Víťazstvo v tejto kategórii patrí Piešťanským Čajkám – držiteľkám Slovenského pohára a vicemajsterkám Slovenska v basketbale. Cenu za ne prevzala Bronislava Borovičková, ktorá za podporu poďakovala mestu Piešťany Miroslavovi Nerádovi a najmä fanúšikom.

Bronislava Borovičková

Text a foto: Martin Palkovič