Turisti z Izraela budú pristávať priamo v Piešťanoch

V nadväznosti na memorandum o spolupráci medzi Krajskou organizáciou cestovného ruchu Trnavský kraj a izraelským touroperátorom Overseas travel Ltd. oznámili slovenskí a izraelskí partneri počas veľtrhu cestovného ruchu IMTM 2023 zavedenie priamej leteckej linky Tel Aviv – Piešťany.

Slávnostné ohlásenie letov, ktorých cieľom je zvýšiť počet izraelských turistov dovolenkujúcich na Slovensku, sa uskutočnilo na najväčšom izraelskom veľtrhu cestovného ruchu International Mediterranean Tourism Market (IMTM) 2023 v Tel Avive, ktorý sa konal 14. a 15. februára 2023. Trnavský kraj zážitkov sa prezentoval v stánku národnej organizácie na podporu a rozvoj cestovného ruchu Slovakia Travel. Ohlásenie priamych letov bolo hlavnou udalosťou spoločného predstavenia destinácie Trnavský kraj a celého Slovenska na izraelskom trhu. Ide o vyvrcholenie úsilia, ktoré odštartovalo na IMTM 2022, na ktorom sa zástupcovia KOCR Trnavský kraj, Letiska Piešťany a Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany, zúčastnili ako jediní zo Slovenska.

„Izraelskí turisti patria medzi najlepších zahraničných turistov z pohľadu toho, koľko nocí na Slovensku strávia, preto sú pre nás veľmi vzácni. S mojim kolegom, izraelským ministrom turizmu, sme podpísali zmluvu o bližšej spolupráci. Vidíme naozaj vysoký potenciál obojstranného rozvoja turizmu,“ uviedol po návšteve veľtrhu IMTM 2023 poverený minister dopravy Andrej Doležal.

„Využitie potenciálu medzinárodného letiska v Piešťanoch pre rozvoj cestovného ruchu je pre nás prioritou. S tým súvisia investície, ktoré sme do Letiska Piešťany smerovali, a aj dlhodobá podpora aktivít, ktorých cieľom je zavedenie incomingových letov. Považujem to za vyvrcholenie našej viacročnej snahy o strategický rozvoj destinácie a letiska. Keď sa pozrieme do minulosti, už historicky prvé letecké linky smerujúce do Piešťan boli naviazané na kúpeľnú sezónu. Dnes je však cesta lietadlom spojená s komfortom a pohodlím, keďže na našom medzinárodnom letisku sa cestujúci nemusí obávať dlhého čakania,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

„Som veľmi rád, že na veľtrhu bolo oznámené spustenie priamej leteckej linky medzi Piešťanmi a Tel Avivom. Rád by som sa poďakoval Krajskej organizácii cestovného ruchu Trnavský kraj a Trnavskému samosprávnemu kraju za ich úsilie a prácu, vďaka ktorej bude Slovensko pre návštevníkov z Izraela opäť o niečo dostupnejšie,“ uviedol generálny riaditeľ Slovakia Travel Václav Mika.

Aj tento rok sa Trnavský kraj zážitkov prezetnoval v Tel Avive ako destinácia atraktívna pre ľudí hľadajúcich špičkovú zdravotnú starostlivosť v luxusných kúpeľných hoteloch. Záhorie, Žitný ostrov, Matúšova zem, ale aj okolie Trnavy, Hlohovca a Piešťan majú čo ponúknuť aj rodinám s deťmi. Izraelčanov, ktorí chcú aktívne stráviť svoj voľný čas lákajú nenáročné splavy riek, cyklistické výlety, hudobné festivaly, ale aj turistika v Malých Karpatoch. Ďalšou skupinu návštevníkov, ktorí prichádzajú na Slovensko z tejto blízkovýchodnej krajiny, sú ľudia hľadajúci svoje korene. Aj pre nich pripravuje KOCR Trnava balíčky zamerané na históriu a spoznávanie židovských pamätihodností.

„Veľtrh IMTM 2023 je pre nás príležitosťou predstaviť sa cestovným kanceláriám z krajiny, ktorej obyvatelia pred pandémiou patrili počtom prenocovaní k najčastejším zahraničným návštevníkom Trnavského kraja. Prezentujeme im destináciu Trnavský kraj zážitkov, ktorá je atraktívna nie len pre ľudí hľadajúcich kúpeľnú starostlivosť na najvyššej úrovni. Chceme zaujať aj rodiny s deťmi a mladých ľudí cestujúcich za dobrodružstvami. Našou úlohou je sieťovať slovenských a izraelských partnerov a pripraviť tak destináciu na príchod turistov,“ povedala Agáta Mikulová, riaditeľka KOCR Trnavský kraj.

„Piešťanské letisko bolo blízko k zavedeniu priameho leteckého spojenia s Izraelom už v roku 2020. Tieto plány však prekazila pandémia. Predtým, ale aj potom, sme vďaka našim akcionárom investovali do rozvoja a modernizácie letiskového vybavenia. Sme pripravení na rôzne typy turistov. Sú medzi nimi aj rodiny, ktoré určite uvítajú hračkami vybavený detský kútik,“ dodal Bohumil Klečák, výkonný riaditeľ spoločnosti Letisko Piešťany.

Priama linka z najľudnatejšej izraelskej aglomerácie bude prevádzkovaná raz týždenne, každú stredu. V období od apríla do októbra 2023 je naplánovaných 28 letov. Na palube lietadla, ktoré bude túto linku obsluhovať, sú miesta pre 180 cestujúcich. Špeciálne balíčky zahŕňajúce letenky, ubytovanie, kúpeľné procedúry i na mieru pripravené voľnočasové aktivity bude na izraelskom trhu predávať v spolupráci s KOCR Trnavský kraj tamojší touroperátor Overseas Travel Ltd.

Prví návštevníci Trnavského kraja, ktorí využijú priame letecké spojenie, pristanú v Piešťanoch 19. apríla 2023.

Zdroj: Tlačová správa – KOCR Trnavský kraj