Od konca prvej svetovej vojny uplynulo 101 rokov

V pondelok 11. novembra o 11.11 h sa rozozvučali zvony piešťanského Kostola sv. Štefana, aby pripomenuli koniec prvej svetovej vojny. Presne 101 rokov predtým začalo platiť prímerie po dovtedy najstrašnejšom konflikte v dejinách ľudstva.

Hŕstka ľudí si dnes obete prvej svetovej vojny pripomenula pri pamätníku, ktorý znázorňuje plačúcu ženu s telom mŕtveho vojaka a nad nimi Ježiša Krista. Pod súsoším je 175 mien padlých vojakov. Viacerí z nich zomreli na prahu dospelosti, keď nemali ani dvadsať rokov.

Podľa Kroniky mesta Piešťany muži z nášho regiónu rukovali zväčša k peším plukom v Trenčíne a Bratislave. Zomierali aj na východnom a talianskom fronte.

Trenčiansky 71. peší pluk rakúsko-uhorskej armády sa preslávil viacerými bojovými úspechmi, ale aj vzburou. Došlo k nej začiatkom júna 1918 v srbskom meste Kragujevac. Muži už totiž odmietali bojovať. Po potlačení vzbury bolo popravených 44 slovenských vojakov.

Mobilizácia sa v Piešťanoch dotkla všetkých dospelých mužov. Okrem žien zostali doma len starci a chlapci mladší ako 18 rokov.

„Vzdor nedostatku mužských síl, boly role náležite obrábané. Mužské sily boly nahradené válečnými zajatcami, ženskými silami a pri väčších hospodárstvach narukovaní majitelia či blízky príbuzní týchto dostávali od vojska občas dovolenú na vykonanie polnohospodárskych prác,“ píše v dobovej gramatike kronikár Piešťan.

Podľa Wikipedie bolo mobilizovaných 400 – 450 000 Slovákov. Z nich asi 69 700 zahynulo a 61 660 bolo zmrzačených.

V súvislosti s koncom prvej svetovej vojny si 11. november pripomíname ako Deň veteránov, ktorého symbolom je kvet vlčieho maku. Ide o odkaz na báseň In Flanders fields, ktorú napísal kanadský lekár slúžiaci na fronte v Belgicku.

Text a foto: Martin Palkovič