O návštevnom poriadku Lida rozhodnú poslanci

Mesto pripravuje všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým sa budú musieť riadiť návštevníci južnej časti Vážskeho ostrova.

Val a brehy Lida sú majetkom štátu a v správe ich má Slovenský vodohospodársky podnik. Ostatné parcely s približnou výmerou 73 000 m2 vlastnia Slovenské liečebné kúpele Piešťany. Vedenie radnice s nimi už v septembri rozbehlo rokovania s cieľom upraviť správanie návštevníkov tohto jedinečného prírodného prostredia ešte pred začiatkom aktuálnej letnej sezóny.

Návštevný poriadok však doteraz nebol schválený, v blízkej budúcnosti ho má prerokovať mestské zastupiteľstvo. Podľa dostupných informácií by mal okrem iného obsahovať aj zákaz voľného pohybu psov, zákaz vjazdu motorových vozidiel a zákaz zakladania ohňa.

„Prebiehajú rokovania a stretnutia s dotknutými subjektami. Všeobecne záväzné nariadenie sa pripravuje a pôjde na predloženie v nasledujúcom období,“ informoval hovorca radnice Martin Ričány a dodal, že návrh VZN musia pripomienkovať vlastníci pozemkov.

S autami a karavanmi na Lido prichádzajú najčastejšie rybári. Počas leta sa preto breh Váhu podobá na autokemping. Rybári však odmietajú tvrdenia, že po sebe nechávajú neporiadok. Hovoria, že okolie upratujú aj po iných návštevníkoch – najmä po mládeži.

Miestna organizácia Slovenského rybárskeho zväzu Piešťany pravidelne organizuje akcie zamerané na vyčistenie tejto lokality od odpadkov.

V minulosti sa o čistotu starali aktivační pracovníci, odvoz odpadu zabezpečovali Služby mesta Piešťany. Aktuálne majú zabezpečenie čistoty na starosti Slovenské liečebné kúpele Piešťany. Ďalší vlastník pozemkov – Slovenský vodohospodársky podnik nechal opraviť schody na oboch stranách lávky, ktorú Piešťanci nazývajú Húpací most.

Text a foto: Martin Palkovič