Núdznych zahraje polievka, ale potrebujú aj oblečenie a právnu pomoc

Ľuďom bez domova sa venujú dobrovoľníci v priestoroch Farnosti sv. Cyrila a Metoda Piešťany. Polievku zo srdca pre nich uvaria aj v stredu 1. a v sobotu 4. februára. Hodilo by sa im však aj teplé oblečenie. Niektorí z nich potrebujú právnu pomoc.

Núdzni dostávajú vďaka dekanovi Jozefovi Gallovičovi a farníkom teplú polievku už od začiatku januára, vždy v stredu a v sobotu od 13.00 do 15.00 h.

Keďže zima nepoľavuje, charitatívna akcia bude pokračovať aj na začiatku februára. Polievku zo srdca uvarí spoločnosť Ragas Team z Vrbového a zariadenie pre seniorov Vila Julianna.

Túto službu využívajú ľudia s rôznymi osudmi. Je medzi nimi bývalý kulturista, učiteľka aj muž, ktorých chodí každé leto na bicykli do Talianska oberať jablká.

Okrem strechy nad hlavou im často chýba aj teplé oblečenie. Zíde sa najmä spodné prádlo a zimná obuv pre mužov. Naposledy núdznych potešila mladá žena, ktorá im do priestorov pastoračného centra priniesla tašku plnú nových termoponožiek.

Niektorí potrebujú aj právnu pomoc zdarma. V Piešťanoch je k nej veľmi ťažký prístup. Dobrovoľníci a charitatívne organizácie preto prosia tých, ktorý vedia takéto služby poskytnúť, aby sa ozvali.

Bezdomovcom pomáha mestské zariadenie sociálnych služieb Domum, kde niektorí z nich počas mrazivých nocí prespávajú. Poradenstvo, oblečenie aj potraviny im poskytuje Trnavská arcidiecézna charita, ktorá sídli na ulici A. Hlinku. Práve na tieto organizácie sa môžu obrátiť ľudia, ktorí chcú tiež pomáhať.

Text: Martin Palkovič Ilustr. foto: Annie Spratt/unsplash.com