Nový chodník mal byť bez pásu pre cyklistov, poslanci nesúhlasili

Mesto sa už chystalo podpísať zmluvu s dodávateľom, zastupiteľstvo však zmenu rozpočtu nepodporilo. Chodník na ulici Pod Párovcami tento rok preto neopravia. Obe strany sa však zhodujú, že jeho rekonštrukcia je nutná.

Bezpečná cesta pre cyklistov by mohla v budúcnosti spájať Beethovenovu ulicu s Bodnou. Myslí si to člen komisie mestského zastupiteľstva pre dopravu a výstavbu Ľubomír Streicher. „Na to je potrebný nový projekt. Nie ísť podľa projektu, ktorý je desať rokov starý,“ povedal pre portál zpiešťan.sk.

Komisia navrhuje terajší chodník ponechať pre cyklistov a chodník pre chodcov vybudovať vedľa. Jej členovia preto radnicu žiadali, aby nechala vypracovať novú projektovú dokumentáciu. V nej mali byť okrem chodníka pre peších zahrnuté aj miesta na parkovanie a cyklochodník v smere z centra do starých Piešťan po pravej strane.

Mesto sa názorom členov komisie pre dopravu neriadilo a poslancom predložilo na schválenie návrh na zmenu rozpočtu. V prípade ich súhlasu by chodník Pod Párovcami opravili podľa starého projektu – bez pásu pre cyklistov.

„Konzultovali sme to s odborníkmi z dopravy a ich názor bol taký, že ak vybudujeme tento chodník, vieme tam riešiť aj chodník pre cyklistov,“ argumentovala na zastupiteľstve vedúca oddelenia stavebných služieb a rozvoja mesta Alena Horešová a dodala: „Ak chceme mať riadny cyklochodník, najprv musíme mať štúdiu.“

Na jej financovanie však radnica zmenu rozpočtu nežiadala. Poslanci mali schváliť 50-tisíc eur na opravu chodníka pre peších. Po dlhšej diskusii tento návrh nepodporili.

Samospráva preto bude musieť hľadať spôsob ako ulicu Pod Párovcami opraviť v nasledujúcom období.

Text a foto: Martin Palkovič