Novú knihu Márie Dopjerovovej Danthine pokrstili parfumom

Piešťanská rodáčka Mária Dopjerová Danthine uviedla v galérii Fontána do života svoju najnovšiu knihu Parížske momenty. Parfum, ktorým ho spisovateľka Veronika Šikulová pokrstila, pripomína knihu.

Mária Dopjerová Danthine žije vo francúzskej metropole už 18 rokov. Po úspechu knihy Paríž môj domov jej vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ vyšla ďalšia kniha krátkych próz venovaná práve tomuto mestu. Krstili ju v Piešťanoch, o hudobný sprievod na harfe sa postarala autorkina dcéra Alice.

Galéria Fontána bola 28. decembra večer zaplnená do posledného miesta. O živote v Paríži rozprávali okrem autorky aj spisovateľka Veronika Šikulová a herečka Jana Bittnerová. Podľa jej slov sa Slováci začali báť do hlavného mesta Francúzska cestovať. Práve kniha Parížske momenty by mohla pomôcť tento strach odstrániť.

„Posledná ukážka, ktorú som prečítala, by mala Slovákom a Čechom otvoriť srdcia a oči. Mali by sa prestať báť chodiť do Paríža,“ hovorí Jana Bittnerová a dodáva, že ľudia, ktorí tam žijú, majú aj po teroristických útokoch v toto mesto dôveru.

Zámerom autorky bolo predstaviť čitateľom mentalitu Parížanov. Využila na to formu krátkych próz. „Cez súhrn detailov, ktoré tvoria Paríž, som sa snažili priblížiť život v tomto meste,“ hovorí Mária Dopjerová Dantine. Dodáva, že napriek problémom vo francúzskej metropole cítiť, že všetci sú ochotní bojovať za hodnoty ako sloboda a demokracia.

Veronike Šikulovej, ktorá knihu pokrstila, sa páči autorkina fascinácia jazykom. Čitateľom podľa nej približuje hovorovosť, ktorú bežný človek nepozná. „Parfém som zvolila, pretože Francúzsko a parfumy patria k sebe. Ten, ktorý som vybrala, pripomína knižku,“ vysvetlila Veronika Šikulová.

Text a foto: Martin Palkovič