Nezodpovedným kolobežkárom hrozí pokuta, za alkohol je to až 650 eur

Každý vodič motorového alebo nemotorového vozidla zodpovedá za svoju jazdu, a tým aj za prípadné spôsobené zranenia seba a iných osôb.

„Polícia Trnavského kraja eviduje zvýšený počet sťažností od občanov týkajúcich sa jazdcov na elektrických kolobežkách. Najviac sťažností sa týka arogantnej a rýchlej jazdy po chodníkoch, parkovania kolobežiek a jazdu vo dvojici, ktorú nepraktizuje len mládež, ale na kolobežkách je často vidieť aj rodičov s deťmi,“ uviedla Zlatica Antalová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave. Situácia sa podľa jej slov zhoršila najmä s nástupom teplejšieho počasia a možnosti využitia zdieľaných kolobežiek.

Táto služba začala koncom marca fungovať v Trnave, spoločnosť Bolt, ktorá ju poskytuje, avizovala jej spustenie po Veľkej noci aj v ďalších mestách, vrátane Piešťan.

Zdieľané kolobežky zatiaľ po kúpeľnom meste nejazdia. Ich prevádzka by však mala byť obmedzená v niektorých častiach centra, napríklad na pešej zóne a Kolonádovom moste.

Polícia upozorňuje, že kolobežkári jazdiaci po chodníku nesmú ísť rýchlejšie ako chodci. Na kolobežke sa sme viesť človek vždy sám. Viacerí kolobežkári musia ísť za sebou, nie vedľa seba a riadidlá musia držať oboma rukami. Jednu môžu uvoľniť iba v prípade, že ňou ukazujú zmenu smeru jazdy.

„Počas jazdy nikdy nesmiete používať mobil alebo iné zariadenie, nesmie sa viesť pes ani iné zviera, pokiaľ jazdíte v meste, obci alebo na cestičke pre cyklistov, hladina alkoholu vo vašom dychu nesmie prekročiť 0,5 promile. Na iných miestach je tolerancia alkoholu nulová,“ dodala hovorkyňa polície Zlatica Antalová.

V prípade nedodržania vyššie uvedených pravidiel sú policajti oprávnení uložiť kolobežkárovi blokovú pokutu. Pokiaľ ide o alkohol, sankcia sa môže vyšplhať až na 650 eur.

Zdroj: KR PZ v Trnave

Zdroj: KR PZ v Trnave