Nemocnica obnoví prevádzku starého CT

Víťaz verejného obstarávania na nový počítačový tomograf pre Nemocnicu Alexandra Wintera (NAW) avizoval, že pristúpi na zrušenie zmluvy. Podľa riaditeľky Márie Domčekovej bude spustenie starého CT prístroja trvať pár dní.

Včerajšia poslanecká kontrola v NAW porušenie zákona nezistila. „Keďže predpokladáme, že nemocnica nepochybila, na to či bol tender predražený alebo nie, môže dať odpoveď iba generálna prokuratúra, ktorá sa prípadom zaoberá,“ povedal v relácii Téma dňa televízie TA3 predseda zdravotníckeho výboru Národnej rady SR Richard Raši (Smer-SD).

Opoziční poslanci však majú stále podozrenie, že došlo k dohodne a umelému navýšeniu ceny. Firma Medical Group SK predraženosť tendra rázne odmietla. Za CT mala dodávateľovi zaplatiť 1,1 mil. eur a nemocnici ho ponúkla za 1,32 mil. eur (bez DPH). Rozdiel podľa jej zástupcov predstavujú náklady na financovanie kúpenej sumy v 48 splátkach (132-tisíc eur) a samotný zisk vo výške takmer 94-tisíc eur.

Predseda predstavenstva Juraj Koval v stanovisku ďalej píše, že realizácia dodávok zdravotníckej techniky do slovenských nemocníc bola chybou. Firma sa totiž vo svojej 20-ročnej histórii zaoberala iba distribúciou liekov a zdravotníckeho materiálu. „Medical Group sa preto nebude zúčastňovať žiadnych súťaží na dodávku zdravotníckej techniky a ani nebude inak takúto techniku predávať koncovým užívateľom. Spoločnosť v týchto dňoch vykonáva právne úkony potrebné k zrušeniu zmlúv s týmto predmetom.“

Aj preto musí Nemocnica A. Wintera opäť spustiť staré CT. Rekonštrukcia priestorov tohto pracoviska sa už skončila. „Momentálne prebiehajú rokovania o ukončení kúpnej zmluvy dohodou, na uzatvorení ktorej majú záujem obe strany. Taktiež prebieha inštalácia starého CT zariadenia.“ informovala dnes riaditeľka NAW Mária Domčeková. Termín spustenia starého tomografu neupresnila.

O prípadnom novom verejnom obstarávaní rozhodne správna rada. Termín jej najbližšieho zasadnutia zatiaľ nie je známy.

Text a foto: Martin Palkovič AKTUALIZOVANÉ 4. 12. 2014 o 13.30 h