Nemocnica sa výrazne zlepšila, INEKO ju zaradilo medzi tucet najlepších

Piešťanská nemocnica získala v rebríčku Nemocnica roka 2019 vo svojej kategórii 12. miesto, vlani bola na 21. priečke. Je to jej najlepší výsledok od začiatku hodnotenia, ktoré pravidelne robí Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO).

Ocenenie Nemocnica roka 2019 hodnotí zdravotnícke zariadenia na základe vybraných ukazovateľov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, skúsenosti, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti.

V kategórii všeobecných nemocníc patrilo v predchádzajúcich ročníkoch Nemocnici Alexandra Wintera vždy 21. alebo 22. miesto. Oproti vlaňajšku poskočila o deväť priečok.

V Trnavskom kraji je medzi všeobecnými nemocnicami najlepšieho hodnotenou, menej bodov získali nemocnice v Dunajskej Strede, Skalici aj v Galante.

Najlepšiu všeobecnú nemocnicu na Slovensku majú podľa INEKO v Košiciach – Šaci, nasledujú Stará Ľubovňa a Poprad. Poslednú priečku spomedzi 33 nemocníc obsadili tento rok Bojnice.

Priemerná dĺžka hospitalizácie v Nemocnici A. Wintera trvá 3,85 dní. To je lepšie než celoslovenský priemer. Opakovane musí piešťanská nemocnica operovať 1,26 % pacientov a hospitalizovať do 30 dní po prepustení 1,88 % pacientov. Táto hodnota je výrazne lepšia než priemer.

Horšie ako priemer je na tom piešťanská nemocnica v hodnotení pacientov (celkovo spokojných je 80 % z nich), v informovanosti pacientov (81 %) a v hotelových službách (70 %).

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič Zdroj: INEKO