Nebude privatizácia ani vyššie ceny tepla, sľubuje primátor

Informácie o situácii v Bytovom podniku Piešťany, ktoré priniesol Piešťanský týždeň, považuje vedenie tejto mestskej spoločnosti za poplašné správy. Názov firmy, s ktorou uzavrela zmluvu na zabezpečenie dozoru tepelných zariadení, bolo v novinách ešte pred skončením verejného obstarávania. Ako je to možné, konateľ Pavol Vermeš poslancom na dnešnom zasadnutí zastupiteľstva nevysvetlil.

„Verejne hovorím – žiadna privatizácia a žiadne teplo nebude drahšie,“ povedal v úvode diskusie o Bytovom podniku Piešťany primátor Miloš Tamajka. Poslanci sa ho pýtali na situáciu v tejto mestskej firme aj na medializované informácie o prebiehajúcej privatizácii.

Primátor tvrdí, že sa nič také nedeje. BPP podľa neho iba hľadalo dodávateľa služieb, ktoré doteraz pre túto firmu zabezpečovali viaceré firmy.

Verejné obstarávanie formou prieskumu trhu vyhrala ESM-YZAMER spol. s r. o. Zmluvu s ňou podpísal konateľ BPP Pavol Vermeš 6. septembra 2017. Poslancom sa zdalo zvláštne, že názov tejto spoločnosti Piešťanský týždeň zverejnil niekoľko dní predtým. Ako je to možné, konateľ zastupiteľstvu nevysvetlil.

Iveta Babičová upozornila aj na to, že uzatvorená zmluva prevyšuje hodnotu 50-tisíc eur. Zmluvy nad túto čiastku by však mali schvaľovať poslanci.

Od riaditeľa BPP Viliama Hubinského sa poslanci dozvedeli, že spoločnosť v minulom roku hospodárila so ziskom 165-tisíc eur, do mestského rozpočtu z toho pôjde 105-tisíc eur.

Technický stav kotolní vrátane tej na sídlisku Adam Trajan je podľa jeho slov dobrý. „Táto kotolňa má pred sebou ešte minimálne 10 rokov. Investícia, ktorá bola na túto kotolňu plánovaná, je neoprávnená,“ povedal riaditeľ BPP.

Jeho slová spochybnila Iveta Babičová, ktorá upozornila, že kotolňa na najväčšom piešťanskom sídlisku je predimenzovaná a po zateplení väčšiny panelových domov by potrebovala technické úpravy. „Nehospodárna kotolňa ovplyvňuje cenu tepla pre celé Piešťany,“ povedala poslankyňa.

Časť diskusie o Bytovom podniku Piešťany si môžete pozrieť zo záznamu:

Text a foto: Martin Palkovič