Nasprejované meno na panelákoch bolo skutočné, muž sedí vo väzení

Dve desiatky panelákov aj Dom umenia nedávno zdobili nasprejované nápisy s menom údajného dílera pervitínu. Pisateľ pripojil aj adresu. Polícia začala okamžite pátrať po tvorcovi nápisov, ale preverovali pravdepodobne aj osobu zverejneného dílera. Ten je totiž už vo výkone trestu odňatia slobody.

To, či začala polícia po zverejnení mena preverovať danú osobu, sa nám zistiť nepodarilo. Krajská hovorkyňa polície potvrdila, že „osoba označená v nápisoch je aktuálne vo výkone trestu odňatia slobody.“

Trestné stíhanie však začali aj voči pisateľovi odkazu na panelákoch. „Motívom konania páchateľa bol incident medzi ním a údajným zmieňovaným drogovým dílerom. Na základe operatívno – pátracej činnosti vytypovali piešťanskí kriminalisti možného páchateľa, pričom k potvrdeniu jeho totožnosti prispeli aj kamerové záznamy.“

Zo zadovážených dôkazov a výsluchov bolo podľa jej slov napokon možné obviniť 40-ročného Viktora z okresu Nové Mesto nad Váhom z prečinu poškodzovania cudzej veci. Konaním sprejera vznikla majiteľom celková škoda  viac ako 6 800 eur. Môže za to dostať trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky.

Lucia predávala pervitín niekoľko rokov, eskortovali ju do väzby

Počas druhého májového štvrtku vtrhli do bytu Lucie R. na sídlisku Adam Trajan kukláči. Polícia ju priamo na mieste zaistila. Lucia mala pri sebe niekoľko dávok pervitínu. Pri domovej prehliadky našli aj striekačky a ďalšie príslušenstvo na distribúciu drog.

Kriminalisti uviedli, že predávala viac ako päť rokov pervitín v Piešťanoch a okolí. Informáciu o Luciinej dílerskej činnosti vedela polícia už oveľa skôr, ženu však mohli zatknúť až po príprave nevyhnutných úkonov.

„Vyšetrovateľ ju na základe dôkazov obvinil z obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi a zároveň podal podnet na väzobné stíhanie obvinenej z dôvodu, že by v páchaní trestnej činnosti naďalej pokračovala,“ píše sa v policajnej správe.

Súd ju poslal do väzby. Hrozí jej 10 až 15 rokov za mrežami. Prípad však uzavretý nie je. Polícia na ňom intenzívne pracuje a neposkytuje žiadne ďalšie informácie k priebehu vyšetrovania ani k počtu zadržaných dávok.

Počet prípadov klesol

Počas štyroch mesiacov odhalili policajti 29 prípadov drogovej trestnej činnosti v okresoch Piešťany, Hlohovec a Trnava. V minulom roku to bolo celkovo 61 prípadov nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, čo je o 15 menej ako v roku 2017.

„Drogová trestná činnosť má isté špecifiká v štatistickom vykazovaní oproti iným druhom kriminality. Polícia eviduje tie drogové trestné činy, ktoré sama odhalila, kým iné druhy kriminality vo väčšine prípadov hlásia poškodení,“ uviedla policajná hovorkyňa.

Špecifické mesto

V roku 2013 sa robil prieskum a rozbor odpadových vôd. Do porovnania sa dostali Piešťany a Bratislava. Vtedy v Piešťanoch zistili väčšiu spotrebu pervitínu ako vo väčšine európskych miest. Európska správa o drogách z roku 2018 naznačuje pokračujúci trend. Nárast už nie je taký výrazný ako v predchádzajúcich rokoch. Baštou pervitínu naďalej zostáva Česká republika.

Polícia v súčasnosti drogovú scénu v Piešťanoch prirovnáva k ostatným slovenským mestám. Špecifikom je len to, že je tu vysoká návštevnosť kúpeľných hostí a množstvo letných festivalov. V takých prípadoch rastie konzumácia návykových látok.

Podľa štúdie z minulého roka vyskúšalo nelegálnu drogu 92 miliónov dospelých vo veku od 15 do 64 rokov z dvadsiatich dvoch krajín Európskej únie. Z toho bolo 56 miliónov mužov a 36,3 milióna žien. Najčastejšie siahajú po marihuane. Európska správa o drogách uvádza, že „osoby nastupujúce na liečbu, ktoré uvádzajú hlavne užívanie metamfetamínu, sú sústredené v Českej republike a na Slovensku. Spolu predstavujú takmer 90 % z celkového počtu 9 200 klientov, ktorí
nastúpili na špecializovanú liečbu závislosti od metamfetamínu v Európe.“

Text: Rasťo Piovarči Foto: Martin Palkovič