Nahradí Domčekovú Mamrilla? Ministerstvo údajne vyhovelo protestu prokuratúra


Warning: Illegal string offset 'alt' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 14

Warning: Illegal string offset 'caption' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 15

Warning: Illegal string offset 'sizes' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16

Warning: Illegal string offset 'large' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16
6
Inzercia

S právnym názorom, že šesťčlenná Správna rada Nemocnice A. Wintera (NAW) nemohla menovať novú riaditeľku, sa podľa všetkého stotožnil aj rezort vnútra. Môže to znamenať, že do funkcie sa vráti Robert Mamrilla.

steakpark_banner_700x150

„Ministerstvo vnútra vyhovelo protestu prokurátora, rozhodnutie však v tejto chvíli ešte nie je právoplatné,“ napísal dnes tlačový odbor rezortu v stručnej odpovedi na naše otázky ohľadom budúcnosti riaditeľky piešťanskej nemocnice Márie Domčekovej.

Protestu prokurátora minulý týždeň vyhovel aj Odbor opravných prostriedkov Okresného úradu Trnava. Ministerstvo vnútra malo byť v tomto prípade odvolacím orgánom.

Prokuratúra namietala proti zmene údajov zapísaných v registri neziskových organizácií, keď dovtedajšieho riaditeľa Roberta Mamrillu nahradila Mária Domčeková. Stalo sa to na základe rozhodnutia Správnej rady NAW, ktorá mala vzniknúť v rozpore so zákonom. Ministerstvo zdravotníctva v nej malo štyroch zástupcov namiesto pôvodných troch.

Od jesene 2012 na to príslušné orgány upozorňovali zástupcovia zamestnancov nemocnice v správnej rade Alan Suchánek a Magdaléna Kovačovičová. Veci sa pohli až potom, čo médiá upozornili na nákup CT.

„To, čo sa konečne podarilo presadiť, tvrdíme už 2,5 roka a preto sme podnikali kroky na nastolenie tohto právneho stavu. K rozhodnutiu okresného úradu len toľko, že som veľmi rád, že aj na Slovensku sa môže podariť nastoliť právny stav a môže platiť vymožiteľnosť práva, len niekedy to trvá stašne dlho a treba vyvinúť obrovské úsilie. Pritom by stačilo, aby každý dodržiaval zákony,“ reagoval v piatok lekár Alan Suchánek a dodal: „Je absurdné, že za veci ktoré by mali platiť automaticky v právnom štáte treba bojovať a vynakladať úsilie. Dobre spravovaný a fungujúci štát vyzerá inak ako Slovensko.“

Márii Domčekovej bolo podľa jej slov rozhodnutie Okresného úradu v Trnave doručené včera poobede. „V súčasnosti prebieha podrobná právna analýza odôvodnenia tohto rozhodnutia, po jej ukončení sa rozhodnem, či využijem možnosť podať voči nemu opravný prostriedok – odvolanie na ministerstvo vnútra,“ uviedla riaditeľka, ktorá má na odvolanie 15 dní.

Podľa jej názoru rezort v tejto veci zatiaľ nerozhodoval a jeho tlačový odbor poskytol mylnú informáciu – protestu prokurátora nevyhovelo ministerstvo, ale okresný úrad.

Minulý týždeň viaceré médiá informovali, že podľa prokuratúry je platným štatutárom NAW predchádzajúci riaditeľ Robert Mamrilla.

Text: Martin Palkovič