Na Festivale letectva sa predstaví aj MiG-15

Na piešťanskom letisku pristane MiG-15, OK-UTI 2514 českej spoločnosti Czech Flying Legends.

V plnej kráse ho návštevníkom Festivalu letectva predstaví 4. a 5. mája pilot Roman Svoboda. Nalietal viac ako 2700 letových hodín na rôznych typoch lietadiel, najviac však na MiG 21, a to i ako testovací pilot a inštruktor. MiG 15 má preňho špecifický význam. Na tomto type lietal v armáde jeho otec, a dá sa povedať, že práve obdiv k tomuto stroju ho priviedol k lietaniu. Je držiteľ licencie CPL(A), je inštruktor a display pilot pre typ MiG 15, na ktorom má nalietaných viac ako 130 letových hodín.

Mig 15UTI s výrobným číslom 242266 bolo vyrobené v Aero Vodochody pod licenčným typovým označením CS-102, s motorom RD-45. V poľskom letectve pôsobilo toto lietadlo až do 22. novembra 1990 ako cvičné-prúdové lietadlo a to prevažne pri 61. LPSzB (Lotniczny Pluk Szkolno-Bojowy) na leteckej základni Biała Podlaska. Počas jeho služby sa v kokpite tohoto lietadla vystriedal celý rad vynikajúcich poľských pilotov, medzi ktorými bol i prvý poľský kozmonaut  Mirosław Hermaszewski. Po skončení vojenskej leteckej služby bolo lietadlo uskladnené a zakonzervované.

V roku 1994 Mig 15 UTI kúpil pán Tom Smith a odviezol ho do Kalifornie. Jeho novým domovom sa stalo letisko v Paso Robles, CA. Lietadlo tak mohli obdivovať nielen návštevníci Estrella Warbird Museum of Paso Robles, ale i priaznivci leteckých dní po celých Spojených štátoch.

V roku 2013 lietadlo kúpila spoločnosť Czech Flying Legends. Mig sa tak po mnohých rokoch mohol vrátiť späť na „české nebo“.

Zdroj/Foto: festivalletectva.sk