Na Beckove predstavia najstaršiu históriu hradu

Píše sa rok 1120, vyhnané české knieža Bořivoj II. uteká s vojenským sprievodom do Uhorska. Usídli sa neďaleko mocného brala, na ktorom sa vypína opevnené hradisko, zvané Blundix. Aké sú úmysly Bořivoja? Prichádza v mieri, hľadajúc pomoc alebo ako votrelec? To musí zistiť ctižiadostivý nitriansky župan, komes Lampert II., zať samotného kráľa Štefana II.

Aj prostredníctvom tohto historického bojového príbehu členovia spolku Milites Nobiles a združenia Bludní rytieri priblížia 2. a 3. júla na hrade Beckov návštevníkom  dobu počiatkov formovania Uhorského kráľovstva a najvzdialenejšiu minulosť hradu Beckov, keď na majestátnom brale nestál ešte kamenný hrad, ale vypínalo sa opevnené drevené hradisko, ktoré spolu s okolitými dedinami bolo súčasťou Nitrianskej župy.

Na nádvorí si rozložia tábor bojovníci z obdobia 12. storočia, ktorí predvedú výstroj a zbrane z dávnejších čias, aké doteraz na hrade Beckov neboli. Dobová kuchyňa bude podávať pochúťky a jedlá pripravené zo surovín dostupných v románskom období. Svoje umenie predvedú aj remeselníci a lukostrelci.

To všetko 2. a 3. júla od 10.00 do 17.30 h na hrade Beckov.

Zdroj: hrad-beckov.sk