Muža zrazil rýchlik, meškal štyri hodiny

Tragédia zdržala cestujúcich na trase Bratislava – Košice. Z vlaku ich celý čas nechceli pustiť von. Nehoda sa stala včera krátko po poludní v úseku Veľké Kostoľany – Piešťany.

Smrť muža, ktorý vošiel do dráhy rýchliku, potvrdila policajná hovorkyňa Martina Kredatusová. Ďalšie okolnosti nehody nekonkretizovala. Podľa hovorkyne ŽSR Martiny Paulíkovej sa muž pohyboval v koľajisku neoprávnene.

„Nemali sme to ďaleko domov, ale museli sme čakať strašne dlho,“ napísala nám cestujúca, ktorá chcela vystúpiť v Piešťanoch. Vlak podľa jej slov zastal v poli, ľudí z neho kvôli ich bezpečnosti nepustili.

„ZSSK zodpovedá za bezpečnosť cestujúcich, preto nie je možné, aby približne 300 cestujúcich sa pohybovalo v koľajisku, keď po druhej koľaji jazdia vlaky. Ak aj napriek tomu cestujúci z vlaku vystúpia, ohrozujú predovšetkým svoju vlastnú bezpečnosť.“ uviedla Zuzana Červená zo Železničnej spoločnosti Slovensko.

Cestujúci majú podľa nej právo požiadať sprievodcov o organizované vystúpenie z vlaku jednými dverami iba v prípade, ak je zastavená doprava v oboch smeroch.

„V prípade, že by sa cestujúci vzdal ďalšej cesty, má nárok na vrátenie peňazí za neprecestovanú časť cesty. Pokiaľ sa cestujúci rozhodne v ceste nepokračovať a vrátiť sa do nástupne stanice, ZSSK ho tam prepraví bezplatne,“ dodala Zuzana Červená ku kompenzácii, na ktorú by mohli mať cestujúci nárok.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič