Muž podozrivý z násilia na priateľke skončil pred piešťanským súdom

Polícia vyzýva ľudí, aby sa nebáli nahlásiť domáce násilie. Mladá žena to urobila a jej bývalého partnera poslal súd do väzby.

„Vyšetrovateľ podozrivého muža obvinil z obmedzovania osobnej slobody, nebezpečného vyhrážania a ublíženia na zdraví. Spracoval podnet na jeho väzbu, kam bol na základe príkazu sudcu už eskortovaný. V prípade uznania viny mu hrozí odňatie slobody na 3 až 8 rokov,“ informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru Trnava Martin Kredatusová.

Dodala, že podľa portálu zastavmenasilie.gov.sk prevláda na Slovensku mýtus, že domáce násilie sa vyskytuje iba v chudobných a problémových rodinách. Pravdou je, že takéto konanie môže postihnúť každú ženu nezávisle od príslušnosti k sociálnej vrstve, kultúre a náboženstvu a nezávisle od veku.

„Pre mnohé ženy má zverejnenie násilia závažné dôsledky, napríklad môže utrpieť povesť rodiny, muž môže stratiť zamestnanie, u cudziniek môže byť ohrozené povolenie na pobyt. Staršie ženy majú menej šancí na začatie nového života, zdravotne postihnuté ženy si uvedomujú, že nemajú takmer žiadnu inú možnosť, ako znášať násilníckeho partnera,“ dodala hovorkyňa.

Násilnícki muži podľa jej slov vystupujú navonok často ako kultivovaní a sympatickí, verbálne odmietajú „bezdôvodné násilie“ a dištancujú sa od páchateľov. Svoje vlastné násilnícke správanie chápu ako oprávnenú reakciu na chybu ženy alebo ako niečo, čo je mimo ich kontroly.

Zdroj: KR PZ Trnava