Most v Hlohovci náhle zavreli, obchádzka vedie aj cez Krajinský most v Piešťanoch

Už necelú hodinu po neočakávanom uzatvorení mosta v Hlohovci sa v Piešťanoch začali tvoriť kolóny. Dopravná situácia je komplikovaná najmä v okolí Krajinského mosta, ktorý bude minimálne šesť mesiacov súčasťou jednej z obchádzkových trás.

„Dnes sa polícia zúčastnila stretnutia, na základe ktorého došli zúčastnení k záveru, že mostný objekt je potrebný s okamžitou platnosťou uzavrieť pre všetkých, bez výnimky. Cez most sa nedostanú vodiči osobnej, ani nákladnej prepravy, chodci ani cyklisti. Havarijný stav definitívne potvrdila posledná diagnostika,“ informovala Mária Linkešová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.

Osobné autá do 3,5 tony môžu uzatvorený most v Hlohovci obchádzať cez Sereď, nákladné autá do 12 ton cez Piešťany. Na týchto trasách osadia dočasné dopravné značenie. Dovtedy bude dopravu riadiť polícia.

Obhliadka cestného mosta v Hlohovci, ktorý prechádza komplexnou rekonštrukciou, odhalila závažné poruchy v podobe trhlín na pilieroch. Tie výrazne ohrozujú stabilitu celého mostného objektu. Na základe stanovísk projektanta, autorského dohľadu a externého experta na statiku zhotoviteľ rekonštrukcie požiadal o okamžité vylúčenie dopravy z mosta.

V záujme zachovania bezpečnosti Okresný úrad Trnava vydal po konzultácii s Policajným zborom Slovenskej republiky rozhodnutie o uzávere mosta na nevyhnutne dlhý čas už od stredy 30. marca 2022 14:00 h.

Trnavský samosprávny kraj odovzdal začiatkom februára stavenisko zhotoviteľovi rekonštrukcie mosta cez rieku Váh v Hlohovci, ktorým je združenie dodávateľov SMS – Kovo-Sklo Hlohovec. Zákazka má hodnotu 5,4 mil. eur. Uzávierka mosta pre automobilovú dopravu bude podľa harmonogramu rekonštrukcie trvať šesť mesiacov.

K dopravným obmedzeniam pre autá a autobusy malo prísť až 20. apríla. V tejto súvislosti bolo pripravených šesť obchádzkových trás, dve z nich vedú cez Piešťany. Po Krajinskom moste však nemôžu prechádzať vozidlá ťažšie ako 12 ton. Zákaz majú aj autá, ktorých náklad môže znečistiť vodu.

Mapy obchádzkových trás pre osobnú aj verejnú sú zverejnené na www.hlohoveckymost.sk. Aktuálnu situáciu na Krajinskom moste môžete sledovať online na tejto adrese: krajinskymost.sk.

Text a foto: Martin Palkovič

Zdroj: Tlačová správa – Trnavský samosprávny kraj