Moraviansku históriu udupávajú kolesá bicyklov

Z prírodnej pamiatky sa stala nelegálna dráha. Neznámi zjazdári zobrali náradie a začali si premieňať významné miesto podľa vlastného gusta. Výsledkom ich aktivity je poškodenie spraše i vyrúbanie množstva zelene.

Moravany nad Váhom ukrývajú jednu zaujímavú prírodnú pamiatku vyhlásenú ešte v roku 1964. Ide o Veľký jarok, čo je podlhovasté údolie obklopené sprašovitými stenami vo východnej časti obce.

Pre mnohých môže ísť o nezaujímavé kusy zeminy, no proti podobným názorom by jednoznačne namietali archeológovia i paleontológovia z celého Slovenska. Dnes tu však nikto nehľadá historické predmety ukryté kdesi v zemi, ale údolie navštevuje niekto, koho by tu človek nečakal.

Sú to nadšenci zjazdárskej disciplíny v horskej cyklistike, teda downhillu. Spomenutý šport je možné vykonávať len na strmých a klesajúcich svahoch, pretože pretekári sa väčšinou rútia vo veľkých rýchlostiach po vyhradenej trase „dolu kopcom“ a prekonávajú tak mnohé prekážky a skoky.

Dráhy určené na downhill bývajú väčšinou vybudované na povolených miestach, sú ohraničené páskami a schádzajú sa na nich desiatky pretekárov. Nanešťastie jedna nelegálna a amatérsky vybudovaná trať sa objavila aj priamo v spomínanom Veľkom jarku.

Nakoľko je tu veľmi priaznivý terén, doposiaľ neznáme osoby už pred niekoľkými týždňami začali s mnohými úpravami a z kedysi úzkeho chodníčka smerujúceho do najvyšších častí jarku vytvorili priam poľnú cestu. Okrem úpravy samotného chodníčka došlo aj k vyrúbaniu okolitej zelene (stromy, kríky, nálety) a na najbližšiu dobu sa tak pomerne radikálne zmenila tamojšia scenéria. Situácia je najhoršia práve na konci samotného jarku, kde sa všetky zhotovené dráhy začínajú. Počet zásahov do prírody tu však neutícha a nadšenci pokračujú vo svojich „stavbách“.

Ako sa bude postupovať ďalej a či dôjde k zvýšenej ochrane, poprípade snahy uviesť veci do pôvodného stavu uvidíme časom. Nižšie si môžete aspoň prezrieť fotografie priamo z miesta, kde je vidno aktuálna situácia.

Text a foto: Tomáš Blahuta