Mestská akupunktúra: Architekti diskutovali s primátorom, pozrite si záznam

Zavŕšením projektu Mestská akupunktúra, v ktorom sa piešťanskí architekti venovali malým zásahom vo verejnom priestore, bola verejná prezentácia a diskusia v kultúrnom centre Arta.

Súčasťou večera bola rozprávanie o malých zásahoch v iných mestách, ktoré predstavili Matúš Lukačovič z Hlohovca a Mária Štrbíková z iniciatívy Cez Kerestúr. Okrem nich sa diskusie zúčastnili aj Jana Vitková z odboru stratégie mesta Piešťany a primátor Peter Jančovič.

Zámerom projektu Mestská akupunktúra bolo priniesť nový pohľad na verejné priestory Piešťan. Miestni architekti (Matthias Arnould, Nikola Beim, Adela Klčová, Eva Rohoňová, Palo Pilař a Lívia Gažová) sa na mesto pozreli z mierky človeka a nie od rozvojových plánov, koncepcií a veľkých projektov.

Sústredili sa na každodenný život, zmapovali niektoré kolízne miesta alebo priestory s nevyužitým potenciálom, pomenovali ich problémy a navrhli rýchle riešenia. Do projektu sa zapojili aj študenti Katedry architektúry Stavebnej fakulty STU. Výsledkom je 16 zásahov v centre mesta aj mimo neho.

Záznam z prezentácie a následnej diskusie, si môžete pozrieť tu:

Text: Piešťanský okruh Foto: Daniel Dvorský