Mesto snov – hra so symbolmi a históriou Piešťan

Piešťanská mestská galériu otvorí v stredu 5. apríla spolu s výstavou Made in Piešťany projekt pracujúci s virtuálnou realitou, ktorý dostal názov Mesto snov. Jeho autorkou je animátorka a režisérka Kriss Sagan.

Výstavno-edukačný projekt Mestského kultúrneho strediska Piešťany pracujúci s možnosťami galerijnej a filmovej animácie umožní návštevníkov Piešťanskej mestskej galérie prostredníctvom inteligentného telefónu alebo tabletu rozpohybovať maľované obrazy vystavené v galérii a spoznávať tak fantazijné výjavy “labutích osobností“ a kuriozít typických pre mesto Piešťany. Svoju púť skončí každý návštevník v úplne vymyslenom digitálnom svete virtuálnej reality – v Meste snov.

Projekt sa tematicky zameriava na spracovanie tradičného piešťanského klišé (známe osobnosti, kúpeľná tematika, symboly mesta) formou sviežich a hravých ilustrácií, malieb a 2D digitálnych animácií antropomorfizovaných labutí.


Výstavy v Piešťanskej mestskej galérii sú verejnosti sprístupnené v utorok až piatok od 10.00 do 18.00 h a v sobotu od 10.00 do 16.00 (12.00 – 12.30 prestávka)


Maľby a ilustrácie sú v prvej rovine projektu zobrazené a vystavené ako statické obrazy v tradične ponímanom galerijnom priestore (tzv. white cube). Oživenie motívov – akýsi medzistupeň galerijnej animácie – nastane pomocou moderných technológií, prostredníctvom filmovej animácie s použitím aplikácie Artivive (augmented reality), ktoré je dobré si pred návštevou galérie stiahnuť do svojho mobilu alebo tabletu cez Google Play alebo App Store.

Tretím stupňom výstavy a zážitku je vstup návštevníka do totálneho prostredia Mesta snov a to nasadením si virtuálnych okuliarov, ktoré návštevníka prenesú do virtuálnej reality plnej fantazijných výjavov “labutích osobností“ a kuriozít Piešťan.

Jedným z teoretických východísk, s ktorými idea projektu pracuje, je výskum diplomovej práce Kriss Saganovej opierajúcej sa o štyri fázy kreatívneho modelu Grahama Wallasa.

Cieľom je budovanie vzťahu širokého publika k prostrediu kamennej galérie ako inštitúcie, ktorá má ľuďom ponúknuť inú optiku nazerania na všednosť, má vyzývať ľudí k imaginatívnemu vnímaniu a vzdelávať v oblasti výtvarného umenia.

Projekt je podporený z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia.

Kriss Sagan (1989) je slovenská výtvarníčka, animátorka a absolventka katedry animácie na maďarskej Moholy-Nagy University of Arts and Design v Budapešti. V roku 2018 ukončila svoje bakalárske štúdium na Vysokej škole múzických umení v Bratislave s nenaratívnym filmom Poetika Anima, za ktorý získala Tvorivú prémiu na udeľovaní národných filmových cien Igric 2019. V roku 2020 Kriss Sagan ukončila magisterské štúdium s AR projektom Dreams of Eden, ktorý sa prvýkrát predstavil verejnosti v SNGG studiu (Nová synagóga ŽIlina) počas slovenského festivalu animovaných filmov Fest Anča 2020.


Kriss Sagan: Mesto snov

Autorka výstavy: Kristína Saganová

Kurátorka výstavy: Linda Blahová

Technická podpora: Yahart s.r.o.

Partneri výstavy: Mesto Piešťany, Fond na podporu umenia


 

Zdroj: Tlačová správa – Mestské kultúrne stredisko Piešťany / piestany.sk