Mesto chce opraviť Sládkovičovu, firmám dáva prísne podmienky

Rekonštrukciu cesty, ktorá je súčasťou okruhu okolo centrálnej mestskej zóny, rozdelili na štyri etapy. Realizácia môže trvať päť až osem rokov. O všetko sa má postarať jedna firma.

Poslanci minulý týždeň schválili zmenu rozpočtu, na základe ktorej môže radnica rozbehnúť verejné obstarávanie. Prostredníctvom neho chcú nájsť firmu, ktorá bude vysúťaženú cenu garantovať aj v nasledujúcich rokoch. Inak môže samospráva odstúpiť od zmluvy.

Odhadované náklady na rekonštrukciu celej Sládkovičovej ulice presahujú 1,1 mil. eur. Mesto toľko peňazí na tento účel v rozpočte nemá. V tomto roku pôvodne počítalo len so sumou 175 960 eur.

Aby mohla radnica opraviť časť tejto ulice medzi križovatkami s Teplickou a Hollého museli poslanci ďalších 125-tisíc eur presunúť z rozpočtovej položky určenej na výstavbu kompostárne.

Na rokovaní mestského zastupiteľstva s tým nesúhlasil Jozef Beňačka. Podľa jeho slov táto časť vyzerá celkom dobre a pozornosť by si zaslúžila Bratislavská cesta: „Mal som to komentované tak, že len preto, že tam bývam, ale Bratislavská cesta je vizitkou mesta. Nehovorím o korpuse, lebo ten patrí štátnej správe ciest. Hovorím o škarpách a chodníkoch, ktoré vyzerajú strašne.“

Oponoval mu Jozef Brna, podľa ktorého je aspoň čiastočná rekonštrukcia Sládkovičovej ulice potrebná. „Je to pôvodný vnútorný okruh Piešťan, ktorý nemá kvalitný podklad. Keďže je urobená Teplická, táto naväzuje na ňu.“

Po roku a pol od nástupu nového vedenia mesta ide o prvý zámer na opravu cestnej komunikácie. „Ak to neurobíme, do konca roka už neurobíme nič,“ povedal viceprimátor Tomáš Hudcovič. Jeho kolega Michal Hynek s ním súhlasil.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič