Medveď medzi Bankou a Havranom? Pri prechádzke lesom buďte opatrní

Na výskyt šelmy v lokalite Seništia, iba pár desiatok metrov za dedinou, upozornila obec Banka prostredníctvom svojho facebookového účtu. Ľudia, ktorí mali medveďa v nedeľu 22. augusta stretnúť, boli na prechádzke so psom.

„Dnes dopoludnia bol v lokalite Seništia spozorovaný medveď. Dávajte si v týchto miestach pozor,“ uvádza na sociálnej sieti obec Banka. Ide o lesnú lokalitu medzi Lesnou ulicou a Havranom.

Z vyjadrení obyvateľov, ktorí výskyt šelmy ohlásili, vyplýva, že boli na prechádzke so psom. Údajne prišlo k stretu zvierat, pričom medveď bol zúrivý a pes naňho útočil. Našťastie sa nikomu nič nestalo.

Medveď hnedý je všežravec. Do bezprostrednej blízkosti obce ho mohlo prilákať kompostovisko, ktoré našli rozryté. Je na ňom vyhodená stará zelenina a rastú tam tekvice.

⚠️ Upozornenie

Dnes dopoludnia bol v lokalite Seništia spozorovaný medveď 🐻
Dávajte si v týchto miestach pozor.

ℹ️ Seništia = lesnatá lokalita od konca Lesnej ulice smerom na Havran

📷 ilustr. foto: vv

Posted by Obec Banka on Sunday, August 22, 2021

Prítomnosť tejto šelmy v okolí Piešťan potvrdila v apríli tohto roka fotopasca umiestnená v lesoch nad Hornými Otrokovcami. Stopy v snehu hlásili aj z Hrádockej doliny.

Pred pár rokmi sa vyskytlo viacero hlásení o prítomnosti medveďa hnedého v regióne Malých Karpát a Záhoria. Odborníci z Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty pri tejto príležitosti upozornili, že ja ťažké zhodnotiť, koľko jedincov sa na danom území pohybuje. Medveď je totiž schopný v priebehu dňa prejsť aj niekoľko desiatok kilometrov.

Ľuďom, ktorí sa pohybujú v lesoch, odporúčajú dodržiavať niekoľko zásad: „Väčšina konfliktných situácií nastáva vtedy, keď sa človek dostane do bezprostrednej blízkosti medveďa – vtedy medveď reaguje útočne v dôsledku pocitu vlastného ohrozenia. Je preto dôležité bezdôvodne nevchádzať do neprehľadného terénu (húštiny a pod.), ani do takýchto miest umožňovať pohyb psov.“

Ďalším odporúčaním je primerane hlasné správanie (napr. viesť vo dvojici či skupine hlasnejší rozhovor, pospevovať si a pod.), aby bol medveď už z väčšej vzdialenosti upozornený na prítomnosť človeka.

Tieto zásady je vhodné dodržiavať aj v súvislosti s výskytom diviakov, s ktorými môže človek tiež zažiť konfliktné strety.

Text: Martin Palkovič

Ilustračná fotografia / Credit / Photo by anthony renovato on Unsplash