Maratón so sclerosis multiplex opäť aj v Piešťanoch

Kúpeľné mesto bude aj tento rok súčasťou 24-hodinovému Maratónu so sclerosis multiplex – MaRS 2017, ktorý sa koná po celej Českej republike a časti Slovenska. Cvičiť budú pacienti so sklerózou multiplex (SM), ich príbuzní, priatelia, lekári, či fyzioterapeuti.

MaRS má za úlohu upozorniť nie iba na samotné ochorenie, ale predovšetkým na to, že pohyb pacientom sa sklerózou multiplex prospieva. Vyzdvihne tiež dôležitosť zdravého životného štýlu.
V Piešťanoch začnú ľudia cvičiť v sobotu 4. marca od 12.30 do 14.30 h vo Fitness SiTy. Spoja sa s ostatnými českými a slovenskými cvičiacimi mestami a odovzdajú tak pomyselný štafetový kolík.

„Pri tomto netradičnom maratóne nie je cieľom podať vrcholový výkon, ale motivovať pacientov k tomu, aby sa naučili pravidelne hýbať. V minulosti sa pohyb pacientom s SM nedoporučoval, aby sa im ešte viac nezhoršila únava – jeden z častých a limitujúcich príznakov. Dnes už ale vieme, že fyzická aktivita je zásadnou súčasťou liečby. Bez pohybu sa nám akákoľvek liečba rozsype.“ uviedol MUDr. Branislav Brežný a doplnil: „Ľuďom s SM pomáhajú pravidelné rehabilitačné pobyty, kde im fyzioterapeut poradí čo a ako posilňovať, na čo sa sústrediť. Účinné sú i trojtýždňové liečebné pobyty v kúpeľoch.“

K dlhodobo dobrému stavu, podľa neurológa, prospieva včasné zavedenie biologickej liečby. Na Slovensku lekári evidujú približne 8 000 diagnostikovaných pacientov.

K MaRSu sa podobne ako minulý rok pripoja členovia klubu SM z  Trnavy, Považskej Bystrice, Piešťan, Banskej Bystrice, Vranova nad Topľou, Hlohovca, Nitry, tiež zo Sekcie detí, ich rodičov a mládeže. Tento rok opäť môžu cvičiť ľudia aj z domu, stačí, keď sa pri cvičení vyfotia a pošlú fotografiu organizátorom – pripočítajú sa tak automaticky k účastníkom. Okrem klasického kruhového tréningu si môžu zacvičiť pilates pod dohľadom fyzioterapeutky, alebo si s trénerom vyskúšať stabilizačný a mobilizačný systém.

„Akcie sa zúčastníme už po tretíkrát, vlani si prišlo zacvičiť 50 ľudí, teraz dúfame, že nás pribudne,“ uviedla Jarmila Fajnorová, prezidentka Slovenského zväzu sclerosis multiplex (SZSM).

Slovenskí „maratónci“ sa v Piešťanoch niečo viac dozvedia aj o zdravom životnom štýle v príspevku, ktorý si pre nich pripravila MUDr. Zuzana Dean.

Text: Tlačová správa – SZSM