Na letisku mali medzipristátie americké vrtuľníky Apache

Šesť strojov amerického letectva sa v Piešťanoch zdržalo necelé dve hodiny v rámci presunu z medzinárodného cvičenia NATO v Rumunsku. Na tunajšom letisku dotankovali, po ceste na základňu v Nemecku sa zastavia ešte v Brne.

Dnes krátko pred 11.30 h zosadlo na pristávaciu dráhu piešťanského letiska šesť vrtuľníkov AH-64 Apache. Posádku každého z nich tvoria dvaja piloti, ktorí sa občerstvili v budove letiska zatiaľčo ich stroje tankovali letecké palivo. Smer Brno sa vydali krátko pred 13.00 h. Bude to ich ďalšia zastávka v rámci cesty späť na základňu v Nemecku.

Dnešná návšteva amerických vrtuľníkov bola oproti predchádzajúcej oveľa kratšia. Koncom mája využilo služby piešťanského letiska 13 útočných strojov AH-64 Apache a dva transportné vrtuľníky Boeing CH-47 Chinook. Až 60 príslušníkov americkej armády vtedy v Piešťanoch aj nocovalo, podľa našich informácií v hoteloch na Kúpeľnom ostrove.

Minulý týždeň Denník N informoval, že ministerstvo obrany Američanom neumožnilo mať v Piešťanoch medzipristátie. Rezort neskôr s odvolaním na chybu v komunikácii s ministerstvom zahraničných vecí uviedol, že týmto vrtuľníkom medzipristátie povolí.