Ľudom z novej štvrte vadí zberný dvor, chcú jeho preloženie

Hluk, rozfúkané odpadky aj poškodené domy. To sú hlavné dôvody, prečo žiadajú majitelia rodinných domov v severnej časti Piešťan premiestnenie Zberného strediska. To funguje na ulici Pod Párovcami od roku 2000, nová štvrť v jeho blízkosti vznikla neskôr.

Radnica však v tejto časti mesta počíta iba s plochami určenými na bývanie, takto je v územnom pláne označený aj súčasný zberný dvor. Ľudia z blízkych domov hovoria, že mal byť presťahovaný už v roku 2012. Kto im dal túto informáciu však nevedia.

Po nazbieraní 70 podpisov vystúpili iniciátori petície na zasadnutí mestského zastupiteľstva aj na komisii pre životné prostredie. Podľa jej členov by im mal mestský úrad vyjsť v ústrety a rokovať so spoločnosťou Miarius Pedersen o prevádzkových zmenách.

Obyvatelia blízkej štvrte sa totiž sťažujú najmä na hluk, ktorý niekedy aj v skorých ranných hodinách vzniká pri zhutňovaní skla alebo manipulácii s kontajnermi. Vadia im aj odpadky, ktoré rozfúkava vietor. O čistotu v okolí Zberného strediska sa majú starať aktivační pracovníci.

Tým však bude splnená iba časť žiadosti obyvateľov novej štvrte. Chcú tiež, aby samospráva celú prevádzku presťahovala na iné miesto. Argumentujú aj územným plánom, ktorý s podobnými prevádzkami počíta v západnej časti mesta, za železničnou traťou.

Ďalšou možnosťou je premiestnenie Zberného strediska na pozemky bývalého Zväzarmu na Žilinskej ceste oproti letisku. Poslanci na februárovom mestskom zastupiteľstve síce rozhodli o zaradení tejto nehnuteľnosti do verejnej súťaže, ale zároveň požiadali mestský úrad o analýzu možností využitia tohto areálu. Jednou z nich je zberný dvor.

Nehnuteľnosť sa už niekoľkokrát nepodarilo predať. Teraz chce za ňu samospráva minimálne 850-tisíc eur.

Premiestnenie Zberného strediska nemusí radnica riešiť len na základe petície. Podľa novej legislatívy totiž by obec mala k žiadosti o súhlas na prevádzkovanie takéhoto zariadenia predložiť hodnotenie EIA. S jeho získaním môže byť problém, keďže umiestnenie zberného dvora nie je v súlade s územným plánom.

zberny dvor1

Text a foto: Martin Palkovič