Letisko uzavreli pre festival Grape

Ide o posledné podujatie, ktoré počas tohto leta spôsobí dočasnú výluku leteckej dopravy. Areál sa cez víkend premení na festivalový, prísť môže až 10-tisíc ľudí.

Prvýkrát v tomto roku nemohli lietadlá pristávať 28. mája až 8. júna. Výluku vtedy spôsobili prípravy na jediný koncert kapely Kabát na Slovensku. Podľa informácií z web stránky letiska bola rovnaká situácia aj 13. júna, keď sa konali Zlaté stuhy. Podobné to bolo aj počas posledných dvoch júnových týždňov, kedy sa uskutočnili Topfest a Carat Tunning Party.

Na základe zmlúv s jednotlivými organizátormi by mala spoločnosť Letisko Piešťany dostať za prenájom areálu a dodávku energií spolu 32 200 eur. Zmluvy podpisujú zástupcovia Trnavského samosprávneho kraja, ktorý je najväčším akcionárom letiska.

Podľa zápisu zo zasadnutia valného zhromaždenia spoločnosti, ktoré sa uskutočnilo 21. júla, hospodárilo vlani letisko so stratou vo výške takmer 537-tisíc eur. Zástupcovia kraja a štátu sa pri hlasovaní o zmenách v dozornej rade a predstavenstve spoločnosti zdržali. Aj na základe rozhodnutia mestských poslancov piešťanská samospráva žiadala, aby ju zastupovali viceprimátor Michal Hynek a ekonóm Marek Drábik, ktorý má skúsenosti zo spoločností Lufthansa, Austrian Airlines aj z Letiska M. R. Štefánika.

Podľa Michala Hyneka by mali zástupcovia radnice s ostatnými akcionármi o týchto zmenách ešte rokovať.

Aktuálne je piešťanské letisko využívané najmä na privátne lety, výnimočne aj na prepravu tovaru. Často sem prilietajú alebo odlietajú futbalové kluby a reprezentácie.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič