Letisko má nádej na záchranu, ozval sa strategický investor

Po mimoriadnom rokovaní valného zhromaždenia zástupca najväčšieho akcionára Tibor Mikuš povedal, že spoločnosť na poslednú chvíľu dostala ponuku od potenciálneho investora. „Zdá sa, že zázraky sa dejú,“ konštatoval predseda Trnavského samosprávneho kraja.

Strategickým investorom má byť akciová spoločnosť Katex Technical Finans Group, ktorá má sídlo v Piešťanoch. Podľa Tibora Mikuša budú nasledovať rokovania s jej zástupcami.

Aj na základe tejto ponuky dnes akcionári jednohlasne rozhodli, že bod o likvidácii spoločnosti Letisko Piešťany z rokovania mimoriadneho valného zhromaždenia stiahnu.

Ďalšou príčinou tohto rozhodnutia je podľa Tibora Mikuša fakt, že letisko má šancu získať dotáciu od štátu. Z nej by mohlo financovať svoje fungovanie približne tri mesiace.

„Zároveň sme sa všetci akcionári dohodli, že 31. mája bude zvolané valné zhromaždenie, ktoré bude rokovať o ďalšom smerovaní letiska,“ povedal zástupca najsilnejšieho akcionára a dodal: „Zdá sa, že zázraky sa dejú, lebo to je naozaj zázrak, keď sa dozviete deň pred valným zhromaždením, že je možné získať prostriedky z ministerstva, a keď vám príde z piešťanskej firmy ponuka na spoluprácu.“

Primátora Miloš Tamajka po mimoriadnom valnom zhromaždení informoval, že na decembrovom zastupiteľstve poslanci prerokujú návrh, aby sa v ďalších rokoch nenavyšoval daňový záväzok letiska voči piešťanskej radnici.

Ešte pred valným zhromaždením sa pred budovou letiska uskutočnil pokojný protest, na ktorý prišli asi dve desiatky občanov. Po skončení rokovania akcionárov niektorí z ptorestujúcich povedali, že s takýmto vývojom sú spokojní.

DOPLNENÉ 29. novembra o 19.50 h

Zástupcovia akcionárov Letiska Piešťany dnes k potenciálnemu ivestorovi, ktorý sa im ozval na poslednú chvíľu, bližšie informácie nevedeli poskytnúť.

„Neviem, nič. Akurát dnes povedal pán primátor na rokovaní valného zhromaždenia, že jeho zástupcovia tejto firmy kontaktovali telefonicky a odporučil im poslať písomnú ponuku,“ uviedol Tibor Mikuš.

„Budeme ich kontaktovať a dohodneme stretnutie. Je to spoločnosť, ktorá má ruské zastúpenie,“ priblížil primátor Miloš Tamajka.

Zatiaľ teda nie je jasné ani to, akú konkrétnu podobu by mal mať vstup strategického partnera do letiskovej spoločnosti.

Spoločnosť Katex Technical Finans, s. r. o. má sídlo v Piešťanoch, na Ulici Pod Párovcami č. 58. Podľa adresy ide o budovu penziónu Jampa.

Spoločníkmi sú Arnoľd Timofejevič Ivanov a Neverejná akciová spoločnosť Priemyselno – Ekologická Aliancia, obaja so sídlom v Sankt Peterburgu v Ruskej federácii.

Firma, ktorá chce byť strategickým partnerom letiska, má podľa informácií z portálu Finančnej správy sumu nedoplatkov na dani vo výške 960 eur.

Text, foto a video: Martin Palkovič