Lestivalový víkend zaplaví fantázia

Lestivalový víkend zaplaví fantázia Kto to tu špliecha všade naokolo? Komu steká pot po tvári pri gúľaní čohosi obrovského? Aký zelenáč práve prefrčal okolo ako víchor? Historickým parkom pri kaštieli v Dolnej Krupej sa bude 25. a 26. júna opäť vznášať opar fantázie. Lestival hlási návrat aj s plejádou magických bytostí a postáv inšpirovanými Dobšinského rozprávkami.

Po predchádzajúcich obmedzeniach sa rodinný fantazijný festival predstaví v plnej paráde, v duchu hesla – uvidíte, čo ste ešte nevideli.

„Po prvýkrát budú môcť návštevníci ochutnať vzácny vílí nektár z agátového medu. V prípade priaznivého počasia ich čaká nezabudnuteľný výhľad z balóna. Netradičný zážitok prinesie do lesnej tône Opera SND s ukážkou rozprávkej opery Čert a Káča,“ prezradila organizátorka festivalu Nikola Gergely.

Hoci má park 17 hektárov, ťažko sa v ňom nepotknúť o niečo nezvyčajné. Elegantné plié bude predvádzať zrkadlová baletka, do tajomnej reči lesa zasvätí chodiaci strom a na slnku sa bude ligotať chvost riečnej panny. Práve jedinečné prenosné akvárium s riečnou pannou patrilo počas vlaňajšieho ročníka k najfotografovanejším atrakciám. V jazernom kráľovstve však nebude tentokrát sama. Poletovať tam budú metrové ryby.

Program bude prebiehať na štyroch pódiách. „Novinkou je pódium 3 zlaté hrušky venované deťom do troch rokov. Chrániť ho bude storočný platan. Okrem divadielok ho zaplní aj množstvo bubliniek,“ spresnila N. Gergely. V tichšej časti parku si môžu najmenší návštevníci oddýchnuť v drevených postieľkach, hojdacích sieťach či v stanoch. Organizátori mysleli aj na špeciálne detské obedové menu. Ďalšie nové pódium Dušekvoja vyrastie pod 150-ročnou sekvojou.

„Bude to miesto prítomného okamihu s prednáškami autorov kníh či psychológov. Témou bude aj zdravý životný štýl či povzbudenie duše a mysle. Príďte si posedieť pri šálke čaju a načerpať energiu dominanty parku,” pokračuje N. Gergely.

Medzi hosťami sa objaví aj Pavel Hirax Baričák, autor motivačnej knihy Šlabikár šťastia. Vďaka šikovným výtvarníkom sa les premení na čarovné zákutia stvorené na snívanie. Nabádať budú ku skúmaniu i k oddychu. Lestival však ponúkne oveľa viac – margarétkový vstup, koncerty, dračiu jaskyňu, čítačky, skrášľovací kútik u víl, sneh v lete či eko zónu. Tvorivé ručičky zamestná workshopová zóna Zlatá priadka. Prázdne žalúdky zasýti gastro zóna Divotvorný hrniec.

Na trhovisku U 3 grošov sa rozložia handmade predajcovia. S úderom desiatej hodiny dopoludnia sa v sobotu i v nedeľu roztancujú vodné víly za spevu éterickej Eniesy a uvedú vyšperkovaný program. Brány festivalu sa však otvoria už o hodinu skôr.

„Z detského pódia sa ozvú obľúbenci Dúhalka a Dano Heriban. Večer bude patriť koncertom Márie Čírovej, Desmodu či Dominiky Mirgovej. Chýbať nebudú ani kapely Billy Barman, Orchester Jeana Valjeana či Morena Band. V nedeľu potešíme aj milovníkov folklóru,“ priblížila N. Gergely víkendový program.

V sobotu večer zaznie tradičná Sonáta mesačného svitu Ludwiga van Beethovena, ktorý ju zložil v parku pre svoju milú.

„Park kaštieľa v Dolnej Krupej je jedným z výnimočných miest nášho kraja, na ktorom môžete zapojiť svoju fantáziu aj tým, že budete pátrať po príbehu geniálneho skladateľa Ludwiga van Beethovena, ktorý je s týmto miestom spätý. Sme veľmi radi, že si Lestival pravidelne vyberá práve toto miesto, ktoré vďaka nemu ožíva a predstaví jeho krásy množstvu návštevníkov. Festival považujem za unikátnu pozvánku a vstupnú bránu do tejto neobyčajnej destinácie, ktorá si zaslúži pozornosť všetkých, čo radi objavujú krásy Trnavského kraja,“ hovorí Agáta Mikulová, riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Trnavský kraj.

Vďaka spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom bude premávať na Lestival pravidelná kyvadlovka. Vyrážať bude z trnavskej železničnej stanice. „Mnoho návštevníkov k nám prichádza z hlavného mesta a práve tí môžu vďaka Lestibusu nechať auto doma a vydať sa do sveta fantázie vlakom,” ozrejmila Gergely. Lestibus bude šoférovať Veterný kráľ, u ktorého sa bude dať zakúpiť nielen lístok na festival, ale aj tričko a vratný pohár. Kyvadlovka bude stáť aj na Hlbokej ulici.

„O rozprávkovú premenu tunajšej zastávky sa postará trnavská ilustrátorka a streetartistka Tatiana Vrtochová s umeleckým menom DaLinka,“ doplnila organizátorka. Cezpoľní návštevníci môžu auto zadarmo odstaviť na neďalekom parkovisku pred Úradom Trnavského samosprávneho kraja. Posledný sobotňajší spoj bude z Lestivalu odchádzať o polnoci, v nedeľu o 19.00 hod.

Zdroj: Tlačová správa – Lestival