Kúpalisko Sĺňava: Investor chce v projekte pokračovať

Ponuku na odpredaj pozemkov pod bývalým kúpaliskom si vlastník náhle rozmysel. Obec Banka však už zložila na súde peniaze. Nastala patová situácia, ktorá zrejme skončí sporom.

Smutný osud jedného z bývalých turistických ťahákov v našom regióne si všimla RTVS. V relácii Reportéri odvysiela príspevok, ktorý zhrnul aktuálne dianie okolo kúpaliska Sĺňava.

Pozemky pod ním krátko pred komunálnymi voľbami ponúkol obci Banka vtedajší vlastník – spoločnosť Bana Thermal. Napriek zmene na poste starostu reagovala samospráva promptne a ponuku prijala. Na uhradenie kúpnej ceny si dokonca zobrala úver, ale vlastník pozemkov náhle zmenil názor.

Krátko po zložení 700-tisíc eur na účet súdu spoločnosť Bana Thermal zanikla. Jej právnym nástupcom bola Aqua Balneo, aj tú však koncom februára nahradila ďalšia firma, tentoraz Bana Balneo s. r. o. Pôvodný investor, spoločnosť Immocap Group však prostredníctvom svojej web stránky projekt ešte stále prezentuje.

Jeho víziou je výstavba areálu, ktorý ponúkne komfort kvalitného hotela s vodnými plochami, bazénmi, reštauráciami aj kongresovými priestormi. Pridanou hodnotou má byť termálna voda nachádzajúca sa na pozemku.

Zástupca spoločnosti Immocap Group Martin Šramko pre RTVS povedal, že v tomto zámere chcú napriek niekoľkoročnému zdržaniu stále pokračovať.

Už len informácia, že na pozemku sa nachádza termálna voda, nie je pravdivá. V časoch najväčšej slávy do relaxačného bazéna kúpaliska Sĺňava prichádzala voda potrubím z kúpeľov. Toto potrubie viselo po rekonštrukcii Krajinského mosta doslova na vlásku, začiatkom tohto roka ho však dala Bana Thermal opraviť.

Reportéri RTVS upozornili aj na časť zmluvy, podľa ktorej mal developer zahájiť výstavbu rekreačného areálu do štyroch rokov.  V opačnom prípade musel vrátiť pozemky obci za polovičnú cenu. Samospráva pod vedením bývalého starostu Jaroslava Janečka však možnosť spätnej kúpy nevyužila.

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič