Králiky na Vtáčom ostrove mohol zabiť pes aj zlá strava

Kúsok pevniny uprostred Sĺňavy je útočiskom vzácnych vtákov aj divých králikov. Tie na Slovensku patria medzi ohrozené druhy. Ľudia, ktorí v uplynulých týždňoch prešli po zamrznutej hladine na Vtáčí ostrov, ich tam našli množstvo uhynutých.

Králiky divé na Vtáčí ostrov vysadil Štefan Benko z Trenčína v spolupráci s piešťanským ornitológom Erichom Kubicom. Obľubujú totiž zelené časti rastlín a na ostrove slúžia ako živé kosačky.

„Králiky sa namnožili. Na jeseň ich tam bolo odhadom asi 120 kusov,“ hovorí Erich Kubica, ktorý Vtáčí ostrov pravidelne navštevuje a v zime spolu so Štefanom Benkom divé králiky prikrmujú.

Úhyn, ktorý si všimli ľudia, čo prešli na ostrov po zamrznutej Sĺňave, zrejme spôsobil práve človek.

„Ako príčina úhynu ma napadá predátor. Tipoval by som psa, ktorý ich zabíjal z agresivity. Ale pokojne by to mohla byť aj zlá strava. Videl som tam nanosené pomaranče, mandarínky, žlté melóny, vianočné pečivo. Priniesli to tam ľudia s dobrým úmyslom,“ myslí si Štefan Benko.

Od hladu králiky zjavne neuhynuli. Na prvý pohľad boli v dobrej kondícii. Ich váhu odhaduje na viac ako 1 kg.

Upozorňuje však, že králiky sú veľmi citlivé na ochorenia tráviaceho ústrojenstva a zlá strava ich môže ľahko zabiť. Zažívanie majú totiž stavané na veľké objemy s malou nutričnou hodnotou. Preto im tam nosieva konáriky a ovos. „V zime sa živia najmä ohryzom kôry z drevín, čo je aj na ostrove vidno.“

Tomuto druhu hrozí podľa jeho slov na Slovensku vyhynutie, ale uprostred Sĺňavy sa králikom darí. „O ich populáciu netreba mať strach. V lete sa opäť namnožia. Sú tam už niekoľko rokov a pokiaľ Sĺňava nezamrzne, bez problémov dokážu zimu prežiť, aj keď straty bývajú veľké, ale to je v prírode normálne,“ hovorí Štefan Benko.

Čierneho králika, ktorý je na fotke spolu s ďalšími uhynutými jedincami, priniesli na ostrov ľudia. Bol domestikovaný.

„Minulý rok nám tam vypustili aj šesť mačiek počas hniezdnej doby vtákov. Viete si predstaviť, čo by narobili. Našťastie sa ich podarilo odchytiť. Posledné oázy našej prírody ľudia takto ničia. Je to viac, ako smutné,“ uzatvára Erich Kubica a upozorňuje, že ostrov je súčasťou chráneného vtáčieho územia a vstup naň je zákonom zakázaný.

Text: Martin Palkovič Foto: Erik Ďuriš