Kolonádový most vyzerá zle, starostlivosť chcú zlepšiť

Špinavé okná, vtáčí trus a pavučiny kazia na vrchole turistickej sezóny dojem z národnej kultúrnej pamiatky. Jeden zo symbolov Piešťan sa rekonštrukcie v dohľadnej dobe nedočká, zaslúžil by si však lepšiu starostlivosť.

Na prachom zanesené sklá posuvných dverí uprostred Kolonádového mosta upozornil bloger Erik Kondrc prostredníctvom služby Odkaz pre starostu. „Kolonádový most nebol zverený protokolom o odovzdaní a prevzatí majetku mesta Piešťany do správy SMP, p. o., t. j. Služby mesta Piešťany nemajú povinnosť ho spravovať,“ znela odpoveď zastupujúcej riaditeľky Eriky Studenej na jeho podnet.

Táto reakcia blogera pobúrila a článok o svojom rozhorčení publikoval koncom júla na portáli PNky.sk. Dnes ráno už špinavé posuvné dvere na moste neboli. Podľa našich informácií ich pracovníci SMP demontovali a odniesli na vyčistenie napriek tomu, že pamiatka zatiaľ nie je v ich správe.

„Kolonádový most bol kvôli žiadosti o grant na jeho rekonštrukciu dočasne zverený do správy Mestského kultúrneho strediska. V týchto dňoch pracujeme na tom, aby sa most dostal do správy organizácie Služieb mesta Piešťany,“ vysvetlila hovorkyňa radnice Eva Bereczová.

Mesto sa pokúšalo získať peniaze na komplexnú rekonštrukciu opakovanie. Žiadosť bola v oboch prípadoch zamietnutá a v mestskom rozpočte sa zatiaľ na tento účel prostriedky nenašli. „Ak to bude možné, určite by sme sa o peniaze radi uchádzali. O žiadnych výzvach v súčasnosti nevieme,“ dodala Eva Bereczová.

Radnica nedávno robila anketu s otázkou, ako by ľudia Kolonádový most vylepšili. Okrem doplnenia lavičiek bola častou požiadavkou aj lepšia starostlivosť. V lete svetlá priťahujú množstvo hmyzu a k zlému dojmu prispievajú aj holuby a čajky. Častejšie čistenie osvetlenia a umývanie okien by preto tejto architektonickej pamiatke určite prospeli.

„Služby mesta doteraz na moste raz ročne demontovali a čistili svietidlá. Takisto odpad je z košov pravidelne odvážaný a pravidelne sa ručne aj pomocou strojov zametá. Do budúcnosti by sme starostlivosť o Kolonádový most chceli výrazne zlepšiť,“ prisľúbila hovorkyňa radnice.


Dielo architekta Emila Belluša patrí k vrcholu funkcionalistickej architektúry na Slovensku. V roku 1932 ho dala postaviť firma Alexander Winter. Po dokončení ho aj spravovala, ale jeho vlastníkom bol Vilém Erdödy, vtedajší majiteľ kúpeľov.

Náklady na výstavbu boli podľa mestskej kroniky 6 mil. korún, pričom 3,5 mil. uhradil štát. „V obetavej láske k slovenskej hrude spojili sa k tejto stavbe štát, krajina, okres, obec, kúpeľná komísia, majiteľ kúpeľov a podnikateľstvo kúpeľov. Božie požehnanie a vďačné slová uzdravených nech sprevádzajú toto dielo,“ cituje kronika z roku 1933 nápis v troch jazykoch umiestnený vo vstupnej hale.

Tabuľa oslavujúca spoluprácu naprieč inštitúciami sa po roku 1956 stratila. Vtedy sa uskutočnila rozsiahla rekonštrukcia, pretože v apríli 1945 bol most zničený ustupujúcou nemeckou armádou.


kolonadovy_most_4 kolonadovy_most_3 kolonadovy_most_1

Text a foto: Martin Palkovič