Kino Fontána pripomenie výročie Nežnej revolúcie

Spomienkový večer začína pásmom piatich krátkych študentských filmov – Nežná, Bratislava Nahlas, Sračky nevedem, Mandarínky a Nech žije smrť. Pokračovať bude drámou Amnestie. Začiatok premietania je v stredu 17. novembra o 19.00 h. Vstup voľný.

V marci 1990 sa vzbúrili desiatky väzňov, ktorých sa netýkala amnestia prezidenta Václava Havla. Odpykávali si totiž dlhoročné tresty za vraždy, znásilnenia a lúpeže. Aj o nich je film Amnestie, ktorý mal v októbri 2019 predpremiéru v piešťanskom Dome umenia.

„Amnestie zachytávajú svet kontrolovaný štátnou políciou ŠtB, v ktorom disidenti komunikujú pomocou tajných správ, svet, v ktorom ľudia udávajú rodinných príslušníkov a zároveň túžia po slobode,“ povedal o filme producent Peter Veverka, ktorý pochádza z Piešťan.

Pred filmom Amnestie premietne Kino Fontána študentské filmy, ktoré vznikli na Filmovej a televíznej fakulte VŠVU pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie. Vznikli ako zadanie – publicistický
film 3. bakalárskeho ročníka v Ateliéri dokumentárnej tvorby so spoločnou témou November 1989 očami študentov. Predstavujú pohľad mladých ľudí, ktorí sa narodili dávno po roku 1989, na revolučné a porevolučné zmeny v spoločnosti.

Text: Martin Palkovič Zdroj: continental-film.sk / Kino Fontána