Jej fotku publikoval aj The Guardian, teraz vystavuje vo Fontáne

Zmrznutú bublinu vybrala porota Royal Photographic Society spomedzi ďalších takmer 3 600 fotografií z celého sveta. Onedlho ju publikoval aj britský The Guardian. Jej autorka Daniela Rapavá z Rimavskej Soboty teraz prezentuje svoje diela v kultúrno-spoločenskom centre Fontána v rámci 11. ročníka Astrofilmu.

Daniela Rapavá vyštudovala jadrovú fyziku a pracuje ako popularizátorka vedy vo Hvezdárni v Rimavskej Sobote. Jej výstavu vo Fontáne otvorili v utorok 17. októbra. Návštevníkom ponúka prierez bohatej tvorby, nechýbajú ani najviac oceňované fotografie.

Medzi nimi vyniká zamrznutá bublina. Fotografia má názov Levitácia a vybrali ju medzi sto najlepších z celého sveta. Je súčasťou výstavy vedeckých fotografií, ktorú zorganizovala britská Royal Photographic Society.

„Chcela by som, aby si všetci uvedomili, že každý môže objavovať a na každého čaká vonku nejaký malý zázrak,“ povedala po otvorení výstavy v piešťanskej Fontáne Daniela Rapavá.

Popri zamrznutých bublinách môžu návštevníci výstavy obdivovať aj jej objekty fotené v polarizovanom svetle. „Sú tu aj nejaké kvapky, s ktorými som začínala. V každej kvapke sa zobrazuje pozadie v obrátenom svetle,“ vysvetľuje autorka.

Na fotenie bublín potrebuje hustý saponátový roztok s prídavkom cukru. „Hľadám dobré miesto, kde nefúka vietor, kde mám tmavé pozadie a dobré svetlo,“ hovorí.

Pri teplote vzduchu pod nulou bublina postupne zamŕza. „Začínajú sa tvoriť malé vločky. Zažívate taký malý zázrak. Niekedy začnú rásť kryštály. Variácií je veľmi veľa.“ Svoje diela pritom neupravuje v počítači. „Všetko je to reálne.“

Súťaž, ktorú vyhlasuje Royal Photographic Society, sledovala Slovenka roky. Teraz ju prvýkrát otvoril pre verejnosť z celého sveta. Fotka Daniely Rapavej sa dostala do úzkeho výberu.

„Zrazu mi hovorí kamarát, že to videl v The Guardian na titulke. Potom som začala hľadať, kde všade to je. Našla som 34 zahraničných serverov a na pozvánku k výstave túto fotku vybrala aj Kráľovská fotografická spoločnosť,“ uzatvára fotografka.

Výstava je prístupná do 5. novembra.

Text: Martin Palkovič Titulná foto: Daniela Rapavá