Inčučuna: Nové hracie prvky budú stáť 172-tisíc eur

Po viac než dvoch rokoch od odstránenia starých hracích prvkov by mali na obľúbené detské ihrisko pribudnúť nové. Víťaz verejného obstarávania na to má 90 dní, zmluva o dielo bola zverejnená začiatkom júla.

Náklady na vynovenie ihriska na Potočnej ulici, ktoré bolo otvorené už pred vyše polstoročím, presiahnu 200-tisíc eur. Minulý rok zaplatila radnica vyše 33-tisíc eur za nové oplotenie a dvojkrídlovú bránu, teraz zverejnila zmluvu s detvianskou firmou Najkrajšie ihriská, podľa ktorej budú hracie prvky, mobiliár a dopadové plochy stáť 172-tisíc eur.

Inčučunu otvorili už koncom 60. rokov 20. storočia, v čase popularity kníh a filmov, ktorých hrdinom bol apačský náčelník Winnetou. Dominantou ihriska je odvtedy totem s podobizňou indiána. Ten by mal podľa dávnejších vyjdení zástupcov radnice zostať zachovaný. Indiánsku tematiku bude mať aj 16 nových hracích prvkov, ktoré mestu Piešťany dodá firma Najkrajšie ihriská.

„Všetky prvky majú originálne stvárnenie, budú vyrobené z agátového dreva (prípadne iná odolná trvácna drevina) v kombinácii s kovom (spojovacie prvky, závesné časti a pod.), ide o atypické prvky a zhotoviteľ berie do úvahy svoje možnosti pri ich dodávaní,“ píše sa vo zverejnenej zmluve.

Deti by sa najneskôr o tri mesiace mali hrať napríklad na drevenom bizónovi s plastovým toboganom, troch preliezacích zostavách i v novom pieskovisku. Na ihrisku Inčučuna pribudne aj oceľový kolotoč, TeePee s toboganom a viacero druhov hojdačiek. Uvedená cena zahŕňa lavičku z agátového dreva okolo stromu, stojany na bicykle a kôš na odpadky.

Dopadové plochy pod prvkami budú vytvorené z gumovej rohože zelenej farby (77 m2) a umelej trávy (18 m2). Zvyšok plochy ihriska bude tvoriť trávnik a známková dlažba (25 m2).

Ihrisko Inčučuna zatvorili v prvej polovici roka 2020 po tom, čo odborníci vyhodnotili, že môže byť nebezpečné. Nasledovalo odstránenie hracích prvkov a vlani aj výstavba nového oplotenia.

Slávnostné otvorenie ihriska Inčučuna (asi rok 1967). Zdroj: FB/Piešťany-History, pridala Edita Mokrá

Text a foto: Martin Palkovič