Inčučuna je bez hracích prvkov, zostal len indiánsky totem

Priestor detského ihriska Inčučuna je od piatku 18. septembra voľne prístupná verejná plocha. Pracovníci Služieb mesta Piešťany odstránili z ihriska drevené oplotenie. Radnica avizuje, že tento priestor sa v budúcom roku dočká kompletnej rekonštrukcie.

„Na tomto priestore vznikne nové detské ihrisko, tiež s názvom Inčučuna. Nebude tu žiadna iná výstavba, ale opäť detské ihrisko. Nové a modernejšie,“ uvádza radnica na facebooku.

Zachovaný má zostať aj totem s podobizňou indiána. Ten na ihrisku stojí už od jeho vzniku koncom 60. rokov. Dokazuje to fotografia z otvorenia. Vďaka popularite kníh a filmov, ktorých hrdinom bol apačský náčelník Winnetou, bolo nové ihrisko plné indiánov.

Slávnostné otvorenie ihriska Inčučuna (asi rok 1967). Zdroj: FB/Piešťany-History, pridala Edita Mokrá

 

„Keramický totem tam aj nateraz zostáva. V ďalšej fáze by mal byť zreštaurovaný. Umiestnený bude v centre ihriska,“ potvrdil hovorca radnice Martin Ričány. Ihrisko bude podľa jeho slov aj v budúcnosti pripomínať indiánsku osadu a v tomto duchu tam budú aj hracie prvky.

Vlani si mesto objednalo projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu. Jej realizátorom bola firma Statikreal. Podľa zverejnenej objednávky za ňu samospráva zaplatila 2 260 eur.

Hracie prvky, ktoré už nevyhovovali bezpečnostným kritériám, odstránili pracovníci Služieb mesta Piešťany v polovici augusta. V uplynulých týždňoch zmizol aj drevený plot. Trávnatá plocha bude verejnosti voľne prístupná až do začiatku výstavby nového ihriska.

Text a foto: Martin Palkovič