Hrad Beckov otvára výstavu slávneho maliara Ladislava Mednyánszkeho

Hrad Beckov otvorí výstavu malieb slávneho umelca Ladislava Mednyánszkeho, a to pri príležitosti 100. výročia jeho úmrtia. Vo štvrtok 18. apríla budete môcť v priestoroch Priečneho paláca obdivovať jeho jedinečné diela s beckovskou tematikou, ktoré tu počas svojho nevšedného života namaľoval.

Celosvetovo uznávaný maliar sa narodil 23. apríla 1852 v kaštieli Mednyánszkych v Beckove. Už od raného detstva rád kreslil, pričom večným zdrojom jeho inšpirácie boli ruiny Beckovského hradu, ktoré bolo vidieť z oblokov jeho izby. Mednyánszky sa neskôr presťahoval do Strážok a veľa času trávil aj na cestách so štetcom v ruke. Maliar slovenskej zeme a ľudu sa však pravidelne vracal aj do Beckova, aby zachytil krásy svojho rodiska.

Jeho výnimočnú tvorbu môžeme dnes obdivovať v galériách po celej Európe a najnovšie aj v Beckove, kde nájdete sériu umelcových obrazov s vyobrazením hradu, niekdajšieho mestečka a života jeho obyvateľov.

„Reprodukcie obrazov hradu poskytla Slovenská národná galéria, GalériaMiloša Alexandra Bazovského v Trenčíne, ale aj maďarská Virág Judit Galéria. Výstava malieb nášho slávneho beckovského rodáka má teda medzinárodný rozmer, lebo jeho diela sú uznávané nielen u nás, ale aj v zahraničí,“ uviedla Kristína Jurzová, programová asistentka Hradu Beckov.

Svetový deň kultúrneho dedičstva bude sprevádzať odborná prednáška o živote a diele Ladislava Mednyánszkeho a tešiť sa môžete aj na autorský predaj obrazov a šperkov, portrétovanie či celodenný workshop maľovania pre deti. Pripravená je aj kováčska dielňa, ručná výroba keramiky a obdivovať môžete aj umenie cínovania.

Výstava reprodukcií obrazov Ladislava Mednyánszkeho na Beckovskom hrade bude dostupná pre návštevníkov až do konca tohtoročnej turistickej sezóny.

Zdroj: Tlačová správa – Hrad Beckov Foto: webumenia.sk / Ladislav Mednyánszky – Beckov