Na Beckov sa vráti legendárny drak

Zima už s najväčšou pravdepodobnosťou končí, na hrade Beckov sa preto rozhodli, otvoriť už počas jarných prázdnin a to od 24. do 28. februára v čase 10.00 až 15.00 h. Od soboty 29. februára a počas celého marca bude hrad pre verejnosť otvorený cez víkend od 9.00 do 17.00 h.

Na hrade sa usídli viac ako 6,5 metra dlhý drak. Na základe legendy, ktorá sa viaže k hradnej studni, bude už čoskoro súčasťou exteriérovej expozície socha draka, ktorého meno vyberá verejnosť prostredníctvom sociálnej siete.

V stredu 26. februára sa drak vydá z rezbárskej dielne na cestu dlhú 400 km. O deň neskôr pomocou 28 tonového žeriava prekoná skoro 20 metrov vysoký hradný múr, aby sa usídlil v hradnej studni.

„Pevne veríme, že nebude chrápať ako jeho predchodca, ktorý bol vďaka tomu v nemilosti obyvateľov obce Beckov. Tí ho nasledovne o život pripravili,“ hovorí Peter Pastier zo záujmového združenia Hrad Beckov.

Aj tento rok budú súčasťou programu na hrade Beckiv večerné filmové premietania.

„Novinkou bude detský okruh, ktorý si budú môcť vyskúšať aj hraví dospelí. Na základe putovania po hrade s príbehom poodhalíme príbehy skutočných obyvateľov hradu zo stredoveku. Deti budú plniť rôzne úlohy, ktoré budú postupne formovať a predstavovať príbeh ich postavy. Podľa ich rozhodnutia však každá prehliadka bude trošku iná a aj postava, ktorá ich hradom prevedie. Raz to môže byť hradný kuchár, po druhýkrát hradný pisár alebo dvorná dáma. Deti, ale aj dospelí si tak hrad užijú a prezrú z viacerých uhlov pohľadu a opäť sa niečo nové dozvedia,“ uzavrel Peter Pastier.

Text: Tlačová správa Hrad Beckov