Futbal: Diváci tlieskali hráčom oboch tímov

V úvode zápasu 10. kola 8. futbalovej ligy Piešťany – Sokolovce sa viac darilo hosťom, ale lídri tabuľky nakoniec bod nestratili a na domácej pôde vyhrali 4:1

Muži 10. kolo Piešťany – Sokolovce 4:1 (0:1)

Góly: 55., 88. Marek Staško, 70. Jozef Glos, 85. Ján Stachura – 1. Peter Pavlovič

10. kolo:  Zostava : Hrutka – Szabo, Javorka st., Stachura J., Krajčovič- Sýkora (59’Javorka ml.), Prištic, Glos, Dadík (53’Stachura C.)- Nagaj (59’Toman), Staško

Priebeh: Tento dôležitý zápas sa začal minútou ticha, keď si aktéri spolu s divákmi uctili zosnulého bývalého hráča, trénera, rozhodcu Milana Rojka. Do hry lepšie vstúpili hostia, keď  sa hneď v prvej minúte po nevydarenom offside – systéme domácich rútil sám na bránu P. Pavlovič a svoj nájazd premenil. Domáci sa snažili čo najskôr odpovedať, no ich zakončenia boli nepresné, aj keď šancí bolo dosť, no gól v sieti Púdelu neprichádzal. Nepochodil ani najlepší strelec súťaže Glos, keď nepremenil pokutový kop po faule na Nagaja. Hostia potvrdili svoje postavenie v tabuľke, keď jediná porážka prišla práve s PFK a do polčasu si vytvorili ešte jednu príležitosť, ktorú však Bihári nepremenil. Tento hráč si neskôr neudržal nervy na uzde a po verbálnom útoku na rozhodcu videl červenú kartu. V druhom polčase prišiel pokoj v rozohrávke domácich až príchodom skúseného C. Stachuru a hráči PFK sa začali presadzovať aj strelecky. Na 1:1 vyrovnal v 54. minúte Staško, v 70. strhol vedenie na stranu domácich po strele spoza šestnástky Glos. Až od tejto chvíle sa domáci upokojili a súperovi loptu prakticky nepožičiavali. Ďalšie góly pridali v 85. minúte, keď sa po rohovom kope presadil Stachura a na konečných 4:1 upravil po najkrajšej akcii, keď lopta putovala na jeden dotyk z ľavej strany na pravú a po následnom centri Javorku skóroval svoj druhý gól v zápase Staško.

Michal Krajčovič, tréner: Do zápasu sme vstúpili zle a hostia šli do rýchleho vedenia. Na hráčoch bolo vidieť nervozitu, čo sa prejavilo na nie najlepšom riešení herných činností. Aj keď sme si dokázali vytvoriť tlak aj šance, v prvom polčase sme neskórovali. V tom druhom, hlavne zásluhou Cyrila Stachuru, sa naša hra spresnila, a vďaka tomu sme výsledok otočili. Víťazstvo je pre nás dôležité, lebo sme sa v tabuľke od dnešného súpera odpútali na osem bodov. Stále však máme na hernom prejave čo zlepšovať, pretože výkonnosť je dosť kolísavá. Na záver nás potešil potlesk našich fanúšikov a aj v mene hráčov im chcem za takúto podporu poďakovať.


Starší dorast U19 10. kolo Piešťany – Šurany 2:1 (1:1)

Góly: 34. Dávid Miškech,  47. Denis Štefanka – 20. Samuel Chudý

10. kolo: Zostava: Olejník – Chmelina, Rusnák, Gula, Štefanec – Kunic, J. Štefanka, Miškech, Valovič -D. Štefanka,  Kusý, Chmelina (Mydla). Kunic (Blahuta)

Martin javočka, tréner:  Domáci futbalisti vstúpili do ďalšieho majstrovského zápasu s jednoznačným cieľom potvrdiť výborný výkon zo zápasu s Bánovcami, no hlavne s túžbou získať 3 body a v tabuľke sa posunúť vyššie a preskočiť tak svojho súpera, ktorý bol v tabuľke o jedno miesto vyššie. Zápas sa od začiatku odohrával v réžii domácich hráčov, ktorí jednoznačne kontrolovali hru, súpera držali v dostatočnej vzdialenosti od svojej brány a svojou aktivitou v stredovej zóne sa snažili pripraviť si situácie na ohrozenie súperovej brány. Z úvodného tlaku domáci vyťažili sériu rohových kopov a dobrú streleckú pozíciu, ktorú Kusý nepremenil na strelenie gólu, ako aj veľkú príležitosť D. Štefanku, ktorý nebol dôrazný v zakončení, a preto sa skóre zápasu nemenilo. Hostia podnikali iba ojedinelé protiútoky, ktoré však bránu domácich neohrozovali. V 20. minúte zápasu po faule na hráča hostí kopali futbalisti Šurian priamy kop zo vzdialenosti 35 metrov, ktorý na prekvapenie všetkých skončil v bráne domáceho brankára Olejníka. Treba povedať, že to bola prvá strela na bránu domácich, čo domácich futbalistov trochu vyviedlo z koncentrácie a preto sa ďalších 15 minút hral futbal iba v strede ihriska. Posledných 10. minút prvého polčasu však domáci vystupňovali tlak, keď sa polčas už odohrával v bezprostrednej blízkosti bránky Šurian, ale hosťujúci „gólman“ svojimi dobrými zákrokmi dlhé minúty držal čisté konto. To mu vydržalo až do 35. minúty, keď nádhernou strelou z priameho kopu vyrovnal Miškech.

Do druhého polčasu nastúpili „Piešťanci“ s odhodlaním čo najskôr streliť súperovi gól, čo sa hneď po nástupe do druhého dejstva podarilo D. Štefankovi, ktorý využil nepozornosť v obrane hostí a strelou popri brankárovi strelil druhý, a ako sa  neskôr ukázalo aj víťazný gól domáceho mužstva. Po tomto góle sa hráči PFK upokojili, držali loptu na svojich kopačkách, čo prinášalo so sebou aj šance, no ďalší gól sa im už nepodarilo streliť, a tak do poslednej minúty museli bojovať o víťazstvo, aj keď treba podotknúť, že zodpovednou hrou v defenzíve, hostí nepúšťali do nejakých príležitostí, a tak si hostia vytvárali nebezpečné situácie iba po dlhých nakopnutých loptách do šestnástky domácich. Zápas znovu ukázal, že domácim chýba „strelec“. Ak by sa podarilo z množstva šancí premeniť niektorú z nich, domáci by postupne navýšili svoj náskok, pretože hostia pôsobili odovzdaným dojmom, preto konečný rezultát je pre hráčov ŠK Šurany veľmi prijateľný. Domácich futbalistov možno pochváliť za odhodlanie konečne zvíťaziť, taktiež bola v ich hre viditeľná snaha o kombinačný futbal, dominovala zodpovednosť v zadných radoch, no na druhej strane chýbal hráčom pohyb na súperovej polovici, najmä pri výbere a hľadaní voľných pozícii, čím dochádzalo k opakovaným stratám lopty pri sľubne vyzerajúcich kombináciách. Potešiteľné je, že aj hráči, ktorí patria vekovo ešte do kategórie „U 17“, sa na ihrisku nestratia a s pribúdajúcimi odohranými minútami sa stávajú pevnou súčasťou zostavy mužstva PFK Piešťany „U19“.


Mladší dorast U17 10. kolo Piešťany – Šurany 7:0 (3:0)

Góly: 9., 22. Lukáš Psalman, 23., 53., 80 Patrik Chudý, 59., 64. Peter Koška
10. kolo: Zostava: Studený , Lenovský, Psalman, Benko, Sedláček, Stanek, Strelec, Chudý, Korec (Koška), Ozimák (Salviany), Horil

Peter Vrábel, tréner: Aj v tomto zápase naši hráči potvrdili zlepšenú streleckú potenciu a efektivitu v zakončení. V posledných štyroch zápasoch sme získali 12 bodov so skóre 23: 1. Pozitívne je, že v týchto zápasoch sme si okrem strelených gólov vypracovali množstvo ďalších príležitostí a tiež to, že posledné tri zápasy sme odohrali bez inkasovaného gólu. Zápas mal od začiatku jednoznačný priebeh a súpera sme  prakticky do vyloženej šance nepustili. Skóre zápasu otvoril v 9. min. Psalman a na polčasových 3: 0 upravil dvoma gólmi v 22. a 23. min. Chudý. V druhom polčase sa obraz hry výrazne nezmenil s pribúdajúcim časom sa ešte viac prejavovala naša dominancia, čoho výsledkom boli ďalšie šance a góly, keď sa dva krát presadil striedajúci Koška a tiež dobre hrajúci Chudý. Treba však pracovať na nedostatkoch, ktoré sa v našej hre často objavujú. Je to najmä slabá komunikácie medzi hráčmi a ľahké straty lopty v situácii, keď nie je hráč pod časovým, či priestorovým tlakom.


Starší žiaci 10. kolo Bánovce – Piešťany  1:1 (0:0)

Góly: 70. Alex Lagin – 58. Dávid Ďurák
10. kolo:  Zostava: Freivald, Ruľák, Valo, Ďurák, Bělúnek, Kovačík, Bušík, Glos, Sloboda/66. Németh/, Štetka, Hlbocký/59. Žižka/

Szilárd Petényi, tréner: V zápase sme absolútne prepadli v koncovke a tým sme sa obrali o možnosť naplno bodovať na ihrisku súpera. Zahodené šance a zakončenia,  na konci ktorých sa ocitli Hlbocký, dva krát Štetka, Kovačík.a ďalší…., mohli zápas dostať do úplne inej polohy. Aj napriek celozápasovej prevahe prišiel veľmi krutý trest za streleckú sterilitu, (z ktorej sa vyníma len gólova dorážka Ďuráka spoza šestnástky, keď sme sa v poslednej min po rohovom kope vlastnou nekoncentráciou pripravili o vedenie v zápase. Kuriozitou zostáva, že gól vsietil takticky striedajúci hráč domácich, ktorého dotyk s loptou bol prvý aj posledný, no zároveň gólový.


Mladší žiaci U13 10. kolo Bánovce – Piešťany 5:1 (1:1)

Góly: 6., 41. Samuel Mário Jakub, 45. Sofia Anna Škerdová – 48., 50. Martin Margolien
10. kolo:  Zostava PFK : Maliga, Gulan-Fajnor, Hlavatý, Muller, Vereš, Pánsky, Labat, Daňhel, Petroman, Ocelka, Šaulík, Chobot, Buček, Repášová, Rusnák, Hudec

Cyril Stachura, tréner: V zápase tabuľkových susedov sme mohli vidieť dva odlišné polčasy. Prvý polčas mali hráči PFK jednoznačnú prevahu s veľkým množstvom nepremenených šancí. Slabú efektivitu Piešťancov potrestali domáci šťastným gólom po rohovom kope, ktorým sa ujali vedenia. Za PFK vyrovnal ešte v priebehu prvého polčasu krásnou strelou Vereš. Do kabín tak odchádzali družstvá za nerozhodného stavu. Do druhého polčasu sme išli s cieľom zlomiť zápas na našu stranu, pokračovať v predvádzanej hre a zvýšiť efektivitu v zakončení. Súper nás však prekvapil svojím zlepšením a po inkasovanom góle na 1:2 vypadli naši hráči z rytmu a ich výkon išiel dole, čo následne vyústilo v ďalšie góly v našej sieti. V konečnom dôsledku hodnotím výsledok ako nezaslúžený, vzhľadom na priebeh zápasu. Do budúcnosti potrebujeme však byť konštantnejší v našom výkone počas celého stretnutia bez takýchto výpadkov. Ako pozitívum beriem to, že príležitosť dostali aj hráči širšieho kádra, keď do zápasu zasiahlo na našej strane až 17 hráčov.

Autor: MB/TK PFK