Festival letectva očakáva 50-tisíc návštevníkov

Od piatka do nedele bude piešťanské nebo patriť leteckej šou, ktorej viaceré prvky budú mať na Slovensku premiéru. Podujatie má podľa organizátorov potenciál prilákať od 6. do 8. mája až 50-tisíc ľudí. Návštevníkom preto odporúčajú, aby prišli s dostatočným predstihom.

Festival letectva sa koná pri príležitosti 77. výročia konca druhej svetovej vojny, ale pripomenie i osobnosť Milana Rastislava Štefánika a vstup Slovenska do Európskej únie.

„Sme radi, že ideme absolútne bez akýchkoľvek obmedzení. Festival si bude pripomínať niekoľko výročí, jedným z nich je víťazstvo nad fašizmom,“ povedal riaditeľ Festivalu letectva Hubert Štoksa.

Už v piatok 6. mája bude mať v Piešťanoch slovenskú premiéru Night Airshow. Jej súčasťou budú aj formácie tvorené stovkou dronov, ktoré budú na nebi pomocou svetiel vytvárať rôzne obrazce a symboly. Vizuálne lákavý bude aj nočný paragliding a výsadok poľských parašutistov, ktorí osvetlia nebo nad piešťanským letiskom.

Vyvrcholením Night Airshow bude program leteckej akrobacie, pri ktorej bude použitá pyrotechnika i výkonné lasery.

V sobotu sa v Piešťanoch predstaví letka ministerstva vnútra. Milana Rastislava Štefánika si v tento deň návštevníci pripomenú aj vďaka preletom, ktoré budú súčasťou každoročného stretnutia na Bradle. Nedeľa je venovaná oslavám Dňa Európy.

Podľa Huberta Štoksu bude mať medzi účinkujúcimi zastúpenie deväť štátov. Najväčšia skupina príde zo Švédska. Riaditeľ Festivalu letectva očakáva veľkú účasť divákov. Aj preto všetkých vyzval, aby prišli v dostatočnom predstihu a zároveň ich poprosil o trpezlivosť. Parkovať sa bude priamo na letisku. Všetky ďalšie dôležité informácie týkajúce sa dopravy a programu nájdu návštevníci na webe podujatia.

Text a foto: Martin Palkovič