Egyptský Indiana Jones oddychuje v Piešťanoch

V televíznych dokumentoch sa objavuje výhradne v klobúku á la Indiana Jones. Jeho dobrodružstvá pri objavovaní starovekých pamiatok sú však skutočné. Po rokoch archeologických výskumov a cestovania po celom svete si známy egyptológ Zahi Hawáss doprial dovolenku v Piešťanoch.

Muž, ktorý spopularizoval Egypt ako nikto iný, je známy najmä vďaka vedecko-populárnym seriálom, vysielaných na staniciach National Geographic, Discovery alebo History Channel. V roku 2006 ho časopis Time zaradil medzi sto najvplyvnejších ľudí sveta. Preslávila ho aj návšteva amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorému robil osobného sprievodcu po egyptských pamiatkach.

Zahi Hawáss už desaťročia chodí po svete a pozýva turistov do svojej krajiny. Z pohľadu cestovného ruchu je podľa jeho slov Egypt rovnako bezpečný ako stredná Európa. Povedal to na tlačovej konferencii v hoteli Thermia Palace. A prípadných záujemcov aj touto cestou pozval na návštevu. Peniaze z cestovného ruchu totiž podľa neho pomáhajú pri výskume tamojších pamiatok.

„Cítim sa unavený, napriek tomu, že nepracujem. Vstávam skoro ráno, idem do telocvične, ale som zvyknutý stále niečo robiť. Tu sa však nedokážem koncentrovať ani na písanie,“ popísal svoje dojmy z kúpeľného pobytu. Dodal, že už roky nebol na dovolenke.

Piešťany preňho vybrala Magda Awdad, ktorá žije v Maďarsku, venuje sa cestovnému ruchu a naše mesto je jej najobľúbenejším v strednej Európe. Tomuto regiónu podľa nej spravil zlú reklamu prostredníctvom internetu mladý arabský cestovateľ, ktorému vo vlaku z Prahy do Budapešti ukradli fotoaparát.

Ona teraz pracuje na to, aby turistov z arabských krajín presvedčila, že Česká republika, Slovensko a Maďarsko sú bezpečné a priateľské. Podobne chce napraviť povesť Egyptu v strednej Európe.

Magda Awdadhawass3

Text a foto: Martin Palkovič