Dom umenia vystaví hudobné nástroje zo zbierky Kornela Duffeka

Dom umenia pozýva na slávnostnú vernisáž  výstavy „Ľudové hudobné nástroje zo zbierky Kornela Duffeka, ktorá sa uskutoční pri príležitosti nedožitých 80. narodenín tohto vzácneho človeka. V hudobnom  programe vystúpi rodina Hlbockých.

Vernisáž sa uskutoční 3. júla 2018 o 17.00 hodine do výstavnej siene Domu umenia v Piešťanoch.

Kornel Duffek bol hudobný pedagóg, ochranca prírody, znalec umenia a dlhoročný šéfredaktor časopisu Revue Piešťany. Narodil sa 1. júla 1938 v Galante. Študoval na Štátnom konzervatóriu v Bratislave a potom pôsobil na piešťanskej základnej umeleckej škole.

Od roku 1966 bol členom redakčnej rady magazínu, ktorý neskôr vychádzal pod názvom Revue Piešťany. Neskôr sa stal jeho šéfredaktorom a zárukou kvalitného obsahu. Aj preto s nevôľou prijal rozhodnutie nového vedenia mestského úradu o zmene periodicity tohto časopisu, ktorý následne v podstate zanikol.

Ako milovník prírody sa tiež angažoval v oblasti ochrany životného prostredia, bol členom mestského zastupiteľstva a v prvej polovici 90. rokov aj viceprimátorom.

Z jeho podnetu vznikla knižničná edícia Bibliotheca Pescana, v ktorej vyšlo aj vďaka jeho podpore niekoľko významných kníh mapujúcich históriu Piešťan a okolia v rôznych oblastiach.

Za jeho aktivity mu primátor Remo Cicutto udelil v roku 2004 ocenenie Kultúrna osobnosť, neskôr získal aj Cenu mesta Piešťany a Pamätnú medailu predsedu Trnavského samosprávneho kraja.

Kornel Duffek zomrel 26. januára 2018 vo veku nedožitých 80 rokov.

Text a foto: Martin Palkovič