Do ponožkovej výzvy sa zapojili aj deti zo Spojenej školy Piešťany

Každý, kto si dnes obul ponožky rôznych farieb alebo veľkosti, symbolicky podporil ľudí s Downovým syndrómom. Ponožkami vyzdobili jednu z tried aj deti zo Spojenej školy Piešťana a samozrejme na nohách mali rôznofarebné ponožky.

Ponožkovú výzvu vyhlásila na 21. marec Medzinárodná spoločnosť Downovho syndrómu. Ide o symbolický dátum zložený z čísel 3 a 21, ktoré odkazujú na trizómiu 21. chromozómu. Práve preo je 21. marec Svetovým dňom Downovho syndrómu.

Spojená škola Piešťany pri tejto príležitosti pripravila stretnutie, ktorého cieľom bolo poukázať na potreby ľudí s Downovým syndrómom, ale aj na ich šikovnosť a talent rozdávať radosť vo svojom okolí.

„Sú to naše slniečka, sú neustále usmiati. Sú to deti, ktoré majú radi poriadok systém, vždy majú svoje veci upratané a na neporiadok na pracovnom stole upozorňujú aj nás učiteľov,“ hovorí Ingrid Galková, vychovávateľka v Centre voľného času Spojenej školy Piešťany: „Usporiadanie a tvar chromozómov pripomínajú ponožku. Preto sme sa do ponožkovej výzvy zapojili aj my – na každú nôžku sme si dali inú ponožku.“

V rozličných ponožkách prišiel na stretnutie viceprimátor Michal Bezák a mali ich aj všetci prítomní. Do ponožkovej výzvy sa dnes zapojili ľudia po celom svete. Svoje fotografie zdieľajú s hashtagom #ponozkovavyzva alebo #LotsOfSocks.

Text a foto: Martin Palkovič