Primátor dostal ponožkovú výzvu

Piešťany si pripomenuli Svetový deň Downovho syndrómu. Organizátori pri tejto príležitosti poslali ponožkovú výzvu primátorovi Milošovi Tamajkovi. Rozdielne farebné ponožky sú symbolom podpory pre ľudí s týmto ochorením.

Deň Downovho syndrómu si pripomíname 21. marca. Tento dátum odkazuje na na tretí chromozóm na 21. chromozómovom páre. Podujatie pripomínajúce toto ochorenie sa v Piešťanoch uskutočnilo o pár dní neskôr, ale o to malo lepšiu atmosféru.

„Kto pozná ľudí s Downovým syndrómom vie, že vysielajú iba pozitívnu energiu, dobrú náladu a úsmev,“ povedala organizátorka Zuzana Pažitná a dodala: „Je to ako keď po zime vyjde slniečko.“

Podujatie s názvom Podaj mi ruka a môžeme ísť spolu sa malo pôvodne uskutočniť na Námestí slobody, ale pre nepriaznivé počasie ho presunuli do komunitného centra ŽiWell. A tam už bolo slnka dosť, najmä vďaka účastníkom.

Mohli si pozrieť vystúpenie členov občianskeho združenia Serviam, zahrala im kapela Edibles a zaspieval žiak Spojenej školy Piešťany Riško Jankovič. Organizátori pri tejto príležitosti poslali primátorovi Milošovi Tamajkovi ponožkovú výzvu.

„Úlohou je obliecť si rôzne farebné ponožky a spraviť niečo pre ľudí s Downovým syndrómom,“ vysvetlila Zuzana Pažitná. Túto výzvu v uplynulých dňoch prijali viacerí politici, medzi nimi aj eurokomisár Maroš Šefčovič.

Cieľom výzvy je zvýšiť povedomie o Downovom syndróme a poukázať na rôznorodosť ľudí. Chlapcov a dievčatá s týmto ochorením môžete v klube ŽiWell stretnúť pravidelne. Každý štvrtok popoludní tam obsluhujú hostí a okrem kávy a iných nápojov servírujú aj úsmev a dobrú náladu.

MP_03-31-15_4174 MP_03-31-15_4248 MP_03-31-15_4236 MP_03-31-15_4233 MP_03-31-15_4230

Text, foto a video: Martin Palkovič