Do platnosti vstupujú nové opatrenia, zvýhodňujú očkovaných a ľudí, ktorí covid prekonali

Vláda odsúhlasila nové protipandemické opatrenia. Niektoré z nich vstúpia do platnosti 10. decembra, ďalšie 25. decembra.

V režime OP (kompletne očkovaní a ľudia, ktorí covid-19 prekonali) budú od piatka 10. decembra otvorené všetky obchody. Konať sa môžu aj bohoslužby, ale s kapacitným obmedzením (maximálne 30 ľudí alebo 1 osoba na 25 m2). Otvorené budú aj fitnes centrá (pre maximálne 6 ľudí alebo 1 osoba na 25 m2).

V ten istý deň začnú v režime OP fungovať základné služby starostlivosti o ľudské telo aj lyžiarske strediská (vleky, lanovky).

Pre očkovaných a ľudí, ktorí covid-19 prekonali, sa od 25. decembra otvoria hotely a ubytovacie zariadenia. Aj oni však budú musieť mať test s negatívnym výsledkom. Spoločne sa môžu ubytovať členovia jednej domácnosti. Stravu im donesú na izbu, ubytovaní hostia budú mať k dispozícii wellness.

Vo verejnej doprave s výnimkou mestskej hromadnej dopravy začne v najbližších dňoch platiť režim OTP. Cestujúci, ktorý nie je očkovaný alebo neprekonal covid-19, musí mať negatívny výsledok testu v diaľkových autobusoch, IC vlakoch a rýchlikoch.

Aj naďalej platia výnimky zo zákazu vychádzania pre nákupy v obchodoch s esenciálnym tovarom, ale aj na cesty k lekárovi, očkovanie, testovanie. Pri ceste do práce je potrebné mať potvrdenie od zamestnávateľa. Prechádzky v prírode sú možné aj mimo svoj okres.

VLÁDA SCHVÁLILA NOVÉ OPATRENIA

Vláda dnes schválila nové opatrenia v súvislosti s pandémiou. Od piatka 10. decembra sa…

Posted by Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky on Wednesday, December 8, 2021

Text a ilustr. foto: Martin Palkovič