Deportácie Židov spôsobili jazvu, Piešťanci si uctia pamiatku obetí

Pri príležitosti 77. výročia deportácií židovských obyvateľov z Piešťan a okolitých obcí do koncentračných táborov, sa 27. marca o 18.00 h v Pamätníku obetiam holokaustu uskutoční Kajúca tryzna. Ide o pietnu spomienku a vyjadrenie ľútosti predstaviteľov samospráv, židovskej obce, cirkví a občanov.

Koncom marca roku 1942 sa uskutočnil odsun židovských dievčat a žien z Piešťan do Petržalky. Odtiaľ boli deportované do koncentračných táborov v nacistami obsadenom Poľsku.

Obyvatelia Piešťan boli svedkami i priamymi účastníkmi arizovania majetku židovského obyvateľstva, podnecovania a rozširovania nevraživosti, psychického a fyzického šikanovania a množstva iných prejavov neznášanlivosti.

Z Piešťan bolo deportovaných viac ako 2500 židovských obyvateľov, až 1065 z nich počas holokaustu zahynulo.

„Cieľom nášho stretnutia je, aby sme spoločne my občania i oficiálni predstavitelia nášho mesta, vyjadrili ľútosť a bolesť nad stratou obyvateľov Piešťan a okolitých obcí. Chceme byť generáciou, ktorá je má odvahu obzrieť sa späť aj napriek hanbe a vine, ktorá na nás dolieha, pretože vieme, že len pravda nás môže urobiť slobodnými,“ hovorí Lucia Drábiková, člnka zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja, ktorá sa podieľa na organizovaní tryzny.

Stretnutie sa uskutoční v stredu 27. marca o 18.00 v Pamätníku obetiam holokaustu v Piešťanoch, vedľa cintorína na Bratislavskej ulici.

Nad podujatím prevzali záštitu predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič a primátor Mesta Piešťany Peter Jančovič. Pozvanie prijali aj primátor Hlohovca Miroslav Kollár, starostka obce Banka Tatiana Julinyová, rabín Zev Stiefel, kancelár Trnavskej arcidiecézy Dušan Kolenčík, piešťanský dekan Jozef Gallovič, správca farnosti ECAV Piešťany Branislav Dolinský, riaditeľ Múzea holokaustu v Seredi Martin Korčok a predstaviteľ židovskej komunity v Piešťanoch Karol Ambra.

Zdroj: Tlačová správa organizátorov Kajúcej tryzny